Of je kiest tussen een rubber of polyamide smeerslang hangt van verschillende factoren af waaronder temperatuur en werkdruk. Daarnaast zijn er verschillende manieren om de slangen aan te sluiten. In dit blog legt productspecialist Eerjan alles uit over smeerslangen.
Transcript
Wat is het verschil tussen de Rubber en Polyamide slang? Allereerst de werkstof. Dit kan van toepassing zijn wanneer je werkt in een omgeving met schadelijke gassen, dampen, vloeistoffen of andere omgevingsinvloeden. Rubber heeft andere eigenschappen dan Polyamide. Twijfel je hierover, check dat dan altijd.

Over het algemeen kan een rubberen slang een hogere werkdruk aan dan een polyamide slang. Daartegenover staat dat een polyamide slang een net iets hogere temperatuur aan kan: van -40 tot +80 graden, waar een rubberen slang -40 tot +70 graden aan kan.
De rubber smeerslang met inlaag kan een hogere werkdruk aan dan de Polyamide slang. In dit geval is de barstdruk aangegeven. De werkdruk komt vaak net iets onder de helft van de barstdruk uit. In 6mm doorlaat is de barstdruk 840 bar bij deze rubber slang tegen 246 bar bij de Polyamide slang. De werkdruk zou dan rond de 400 en 120 bar zitten. Dat is bij 23 graden. Bij hogere temperaturen neemt de maximale werkdruk af. In onderstaand overzicht zie je welke druk je hebt bij welke temperatuur.

Monteren rubber smeerslang
Dan gaan we over tot de montage, als eerste de rubberen smeerslang. Belangrijk is om eerst alles goed in te smeren met olie. Dit zorgt ervoor dat het monteren gemakkelijker gaat, en zorgt ervoor dat er niks beschadigt. Vervolgens kan je de schroefhuls in de slang draaien.


De slang met gemonteerde schroefhuls zet ik vervolgens vast in de bankschroef. Op deze manier kunnen we de schroefkoppeling stevig vastdraaien in de schroefhuls. Smeer ook de koppeling voor het monteren weer in met een beetje olie. De meeste schroefkoppelingen bestaan uit een pijpje. Deze kan je weer monteren op een schroefkoppeling waardoor je weer een verbinding hebt.

Monteren polyamide smeerslang
Bij de polyamide smeerslang heb je twee koppelingen: insteekkoppelingen en schroefkoppelingen, de eerste is het meest eenvoudig en laat ik als eerste zien. De koppeling druk je eenvoudig in je slang, hij zit dan direct vast. Als je ‘m los wilt halen kan je de koppeling naar achteren drukken met je vingers, of met een handige tool, en haal je de koppeling eraf.
Het monteren van de snijringkoppeling werkt bijna hetzelfde. Om de snijring goed gemonteerd te krijgen zet je eerst een hulsje in de slang. Zorg dat je de juiste maat huls voor de jouw slang hebt. Deze huls druk je er eenvoudig in.
Vervolgens breng je je wartelmoer aan op je slang en daarna de snijring. Dan kan je de koppeling zelf aanbrengen op de slang. Ik zet de de koppeling even vast in de bankschroef zodat ik de boel stevig kan vastdraaien.


Vragen of opmerkingen?
Heb je vragen over het aansluiten van smeerslangen of een ander technisch onderwerp? Neem dan contact op met één van onze specialisten of laat een reactie achter in de comments.
Lees ook
- Wat is crossporting en hoe werkt het?
- Zo werkt een Briggs & Stratton vliegwieltrekker
- Wat is een progressieve blokverdeler bij vetsmering?
- Progressieve verdelers voor vetsmering
Heeft dit artikel je geholpen?

Productspecialist aandrijftechniek