Heb je een aantal elektromotoren langere tijd op de plank liggen? Dan doe je er goed aan om de as zo nu en dan te draaien. Hiermee verleng je namelijk de levensduur van de elektromotor. Hoe dat zit leg ik hier graag uit.
Voorkom golfslijtage in het lager
Tussen de as en de draaiende onderdelen zit een lager met daarin een laagje smeermiddel zodat de metalen onderdelen van het lager elkaar niet raken en kunnen slijten. Wanneer je elektromotoren echter voor langere tijd niet gebruikt kan er zogenaamde golfslijtage optreden. In vrijwel iedere omgeving, en zeker lawaaiige, zorgen de geluidsgolven voor kleine trillingen die het smeermiddel langzaam maar zeker wegduwt totdat de metalen delen de as raken elkaar raken. Op termijn zal de as wegslijten en kunnen er inkepingen in het lager ontstaan. Dat wil je uiteraard niet.
Wanneer je een elektromotor met zo’n ingesleten as en lager start, klinkt dit verschrikkelijk. Waarschijnlijk zal het lager het na niet al te lange tijd begeven.
Hoe voorkom je dit? Vrij simpel.
Handig ‘kloksysteem’
Door de as in de elektromotor regelmatig te draaien verdeel je het smeermiddel opnieuw tussen de kwetsbare metalen onderdelen. Over hoe vaak je de as per jaar zou moeten draaien, en hoe vaak per keer, daarover lopen de meningen uiteen. Iedere beurt is beter dan geen, maar belangrijk is dat je niet vergeet om dit überhaupt te doen. Het doel van elke asrotatie is om de rolelementen van het lager te verplaatsen en in een andere positie te stoppen dan de vorige keer. Door dit iedere maand te doen, vergeet je het niet snel.
Dan is het de vraag hoeveel slagen van de as per beurt moet doen? Voor een goede smering raad ik aan om drie rotaties te doen plus een kwart. Het extra kwart is belangrijk, want we gebruiken de spiebaan als een wijzer op een klok. Door deze iedere maand een kwartier te laten verspringen ten opzichte van de vorige maand, voorkom je verwarring.
Dit ‘kloksysteem’ ziet er als volgt uit:

Download hier het overzicht om uit te printen.
Een simpele maar effectieve manier dus om slijtage van de as en lagers tegen te gaan. Uiteraard komt er voor totaalonderhoud van een elektromotor meer kijken, maar deze simpele handeling is altijd beter wel dan niet te doen.
Dit ‘kloksysteem’ is ook handig wanneer personeelsleden of klanten het niet kunnen laten om aan de as van de elektromotor te draaien wanneer je er niet bij bent. Zo zet je hem eenvoudig weer in de juiste positie.
Vragen of opmerkingen?
Ik ben benieuwd of dit systeem ook voor jouw elektromotor werkt. Heb je een andere onderhoudstip? Deel hem gerust onder dit artikel. Heb je een andere technische vraag, neem dan gerust contact op. Ik of een van mijn collega’s helpen je graag verder.
Lees ook deze blogs over elektromotoren:
Wat zijn de twee kleine draden in het aansluitblok op 3 fase-motoren?
Hoe sluit je een 3-fase elektromotor aan?
Een elektromotor in ster of driehoek aansluiten?
Heeft dit artikel je geholpen?

Productspecialist aandrijftechniek
1 reactie
Goedemorgen,
Hoe bereken ik een overbrengingsverhouding bij tandwielen van 28-10-2022 ? Mijn vraag gaat over de volgende zin volgens mij is dat alleen van toepassing als het derde tandwiel een gelijk aantal tanden heeft als het tweede tandwiel of zie ik iets over het hoofd ? Omdat bij klassieke handlieren zoals aan boord van (zeil)schepen wel gebruik wordt gemaakt van een extra verzet als de belasting of spanning toeneemt waardoor je meer omwentelingen maakt op het handwiel met minder inspanning. Hoewel je aan het einde ook moe bent maar dat is dan ook de beloning.
Is er sprake van een derde tandwiel? Dan heeft dit alleen invloed op draairichting, niet op de verhouding.
Verder lees ik de blogs altijd met veel plezier omdat ze je soms tot nadenken aanzetten, je stond er eerder niet bij stil of je was een beetje dom. Dus je gaat er altijd op voorruit.
Met vriendelijke groet,
AKOM IA
Henk van Pelt