Trillingsdempers verminderen vervelende trillingen in machines. Hiermee voorkom je beweging van de machine en geluidsoverlast. In deze video legt productspecialist Eerjan uit welke typen trillingsdempers er op de markt zijn, hoe je deze herkent en ze op onze website vindt.
Transcriptie
Vandaag gaan we het hebben over trillingsdempers, de verschillende uitvoeringen en hoe je ze kunt bestellen. Een trillingsdemper, ook wel trildemper genoemd, is een hulpmiddel om trillingen uit je machine te halen. Bij industriële machines, zoals bijvoorbeeld een ventilator of een compressor, die door de trillingen voor geluidsoverlast kunnen zorgen.
Een trillingsdemper is een gevormd stuk dempend materiaal. In dit geval bestaat het uit gevulkaniseerd rubber met aan beide kanten een draadeinde wat gebruikt wordt om die trillingen op te vangen.
Enkele uitzonderingen
Voordat ik inga op welke typen trillingsdempers gangbaar zijn, laat ik eerst een aantal minder gangbare typen zien. Hier heb ik een machinevoet die, zoals je ziet, een heel andere opstelling heeft. Een machinevoet heb je ook in een doorslagbeveiligde uitvoering. Op het moment dat je een machine aan een muur bevestigt en het rubber van de machinevoet slijt op een gegeven moment, dan valt de motor hiermee in ieder geval niet van de muur af.
Dan hebben we ook nog een trillingsdempende rail voor gebruik onder een elektromotor. Deze is voorbereid op bevestiging aan de ondergrond. Aan de andere kant zie je op de juiste positie boutgaten om de voet van je elektromotor te monteren.
Tot slot heb ik hier de instelbare, nivelleerbare uitvoering. Deze heeft een inslagdop waarin je een draadspindel kunt schroeven. De inslagdop sla je eronder waarmee je deze demper op hoogte kunt verstellen. Deze zorgt er ook voor dat je machine niet, of minder verschuift.
Gangbare modellen trillingsdempers
Dan gaan we over tot de gangbare modellen trillingsdempers. Deze worden het meest verkocht. We hebben het dan over dempers in de rubberen uitvoering, verkrijgbaar in verschillende hardheden en aansluitingen. Ik heb de verschillende types – A tot en met E – hier naast elkaar staan.
Type A
Trillingsdempers van het type A hebben aan beide kanten uitgaand draad met daartussen gevulkaniseerd rubber. Dit rubber zorgt voor een ijzersterke verbinding tussen de metalen platen en de draadstang en het rubber wat ertussen zit.
Type B
Trillingsdempers van het type B hebben aan één kant uitgaand draad, en aan de andere kant inwendig draad.
Type C
De type C-trillingsdempers zijn aan beide zijden voorzien van een draadbus met daartussen gevulkaniseerd rubber.
Type D
Type D-trillingsdempers hebben aan één kant uitgaand draadeind. Aan de andere kant zie je het rubber, waarmee je je werkstuk direct op een ondergrond kunt zetten.
Type E
Als laatste hebben we type E-trillingsdempers, met aan één kant het inwendige draad en aan de andere kant het rubber voor plaatsing op een ondergrond.
Je ziet dat de verschillende typen qua bouwvorm nagenoeg gelijk zijn, alleen zit je met het inwendige en uitwendige draad dat het verschil maakt. Naast deze uitvoeringen zijn er ook verschillende hardheden. De uitvoering die ik hier heb, is 55 shore. Shore is een benaming voor de hardheid van het rubber.
Een trillingsdemper meten
Om een trillingsdemper te meten, pakken we de schuifmaat erbij. Deze leggen we om de demper heen. In dit geval zien we dat deze een diameter van 50 mm en een hoogte van 30 mm heeft. Het draadstuk heeft een diameter van 10 mm (M10). De diameter en de hoogte van de trillingsdemper bepalen vaak al welke draadaansluiting deze heeft (deze combinatie ligt vaak al vast).
Trillingsdempers bestellen
Nu laat ik zien hoe je trillingsdempers via onze website bestelt. Ik neem de demper uit ons eerdere voorbeeld als uitgangspunt. Deze heeft een diameter van 50 mm. Op de website typen we in de zoekbalk “trillingsdemper”, “trillingdemper” of “trildemper”, waarna je direct een aantal zoekresultaten ziet weergegeven. Daarna typen we “5030” (de diameter en de hoogte van de demper in mm). Nu houden we nog 7 resultaten over.
We hebben een type A, met aan beide kanten uitgaand draad. Druk ik op “enter” dan blijven er nog 3 resultaten over. Wat is het verschil tussen deze 3 resultaten? De eerste is een 5030A55, een type A in een 55 shore uitvoering. Dan zien we nog een type in een RVS uitvoering. RVS kan bijvoorbeeld wenselijk zijn voor gebruik in de scheepvaart of in een agressieve omgeving. Dan hebben we nog een uitvoering in A68, een hogere shore-waarde, oftewel harder rubber.
Op deze manier kun je eenvoudig een trillingsdemper uitzoeken en bestellen. Heb je echter een nieuwe opstelling waarvoor je niet precies weet welke trillingsdemper je nodig hebt, dan is dat te berekenen. Dat is een onderwerp voor een nieuwe video die in de toekomst geplaatst zal worden.
Heb je hier vragen of opmerkingen over, dan hoor ik het graag en neem ik graag contact met je op. Tot de volgende video!
Lees ook: “Hoe werkt een schuifmaat?”
* In deze video gebruikt Eerjan de volgende onderdelen:
5030A55
5030B55
5030C55
7550D55
5042E55
Rubber motorvoetdemper MDL100L
Machinevoet standaard
Doorslagbeveiligde machinevoet
Heeft dit artikel je geholpen?
Productspecialist aandrijftechniek