Vier vierdejaars mbo-studenten aan het Markiezaat College in Bergen op Zoom bedachten een alternatief om schepen met elkaar aan te laten meren. In plaats van gebruik te maken van trossen, ontwierpen en ontwikkelden zij het concept van de Boatlock. Halverwege hun afstudeeropdracht gingen we bij hen langs. Inmiddels is de klus geklaard en zijn wij benieuwd naar het eindresultaat.
En zo zijn wij op een doordeweekse avond weer bij het Markiezaat College in Bergen op Zoom. Voor de studenten is het niet zomaar weer een dag op school. Op het programma voor vandaag staat namelijk de presentatie van de afstudeeropdrachten. In een bomvolle aula gevuld met studenten, ouders, docenten en geïnteresseerde bedrijven zullen hier de vierdejaarsstudenten hun afstudeeropdracht in een vijf minuten durende presentatie pitchen. Ook Beau, Roel, Gijs en Matthijs zijn aanwezig. Kort voor aanvang van hun presentatie spreken we ze nog even vlug. Zenuwachtig? ‘Nee hoor’, antwoordt Beau kort, ‘waarom zouden we, het eindresultaat is mooi geworden.’ Mooi zo, dat horen we graag. We spreken af na afloop van de pitch verder te praten. Want in de aula vindt slechts een teaser plaats. Verderop in de practicumlokalen verzamelen de studenten zich bij hun fysieke creaties, om daar daadwerkelijk demonstraties te geven.
Pitch it!
Maar eerst dus de happening in de aula. Het is boeiend om te zien en te horen hoe de diverse projectgroepen van het Markiezaat College aan de slag zijn gegaan met hun afstudeeropdracht. Voor ‘onze’ studenten Beau, Roel, Gijs en Matthijs aan de beurt zijn, passeren eerst andere projecten de revue. Dat varieert van een automatisch aanvullende snoepautomaat (hygiënisch!) tot een handige bomenstronken-stripper en hakselaar. Aandacht trekt ook een heuse blusrobot die voor hetere vuren kan staan dan welke brandweerman (of -vrouw) dan ook. Dan is het de beurt aan de Boatlock. Met een flitsende presentatie en een fraai animatiefilmpje weten de jongens kort en krachtig hun afstudeeropdracht voor het voetlicht te brengen. Maar nu willen we dan graag het eindresultaat in het echt zien. Op het naar het practicumlokaal!
Jongens toch
Ondertussen stellen we toch – helaas – maar weer vast dat techniek nog steeds kennelijk een jongensding is. Jammer, dit soort afstudeeropdrachten verdient letterlijk en figuurlijk een breder publiek. Maar goed, waar waren we gebleven? We zijn op zoek naar de Boatlock. Eerst passeren we in het lokaal nog een project met een enorme carnavalspop met bewegende, levensecht lijkende ogen – we zijn hier tenslotte wel in Brabant – voor we het door INDI gesponsorde project van onze vier studenten zien. Beau en Matthijs staan hun creatie al volop te demonsteren. De flexibele, uitschuifbare arm van de Boatlock maakt contact met een op zijn kant staande metalen frame, dat in dit geval even voor bootwand staat te spelen. We zien de grijparm met zijn ‘schild’ met ingebouwde elektromagneten contact maken met het oppervlak van de tafel. Matthijs zorgt voor wat ‘deining’ door het blad van het frame heen en weer te bewegen. Maar de Boatlock geeft geen krimp en beweegt gewoon mee. Een knap staaltje werk!
Probleemoplossend
Om de demonstratie staan de ouders van de studenten trots toe te kijken. Ook docent en begeleider bij de afstudeeropdracht René van Haaften staat glunderend langs de kant: ‘Dit is natuurlijk een prachtig project, waarbij het combineren van verschillende disciplines erg bijzonder voor ons was. Normaal deden we dat nog niet, maar bij dit project was het gewoon noodzakelijk en was er echt een meerwaarde’. Heeft de docent nog wat van de studenten kunnen leren, vragen wij maar even voorzichtig? Van Haaften: ‘Haha, dat kun je wel zeggen. Ik heb echt aan theorie een heel boekwerk aan tekst en uitleg over dit project moeten doornemen. Dat alleen al was indrukwekkend. Maar het mooiste vond ik om te zien hoe de studenten zelf de problemen te lijf gingen. Door de stages hebben ze al een netwerk opgebouwd en de mensen en bedrijven die ze hebben leren kennen benaderen ze gewoon met de vraag om mee te denken.’
En INDI dan?
Dat brengt ons bij de volgende vraag. Hoe zijn jullie bij INDI terecht gekomen, Matthijs? ‘Ja, dat wil ik inderdaad nog wel even vertellen. Beau en Gijs hebben stage gelopen bij het bedrijf Dégra. Daar hadden ze al kennisgemaakt met de onderdelen van INDI. Toen we met deze opdracht aan de slag gingen, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ze gebeld. Bij INDI waren ze gelijk enthousiast. “Vertel maar wat je nodig hebt en we leveren het”, was hun snelle reactie. Tja, zo gemakkelijk kan het dus soms gaan. Regelventielen, cilinders, alle hydrauliek zeg maar, hebben we via INDI in onze Boatlock kunnen verwerken.’
Trotse ouders
Dan spreken we ook nog even de vader van Beau. Via zijn bedrijfje Maaskracht kreeg Beau tenslotte het idee van de Boatlock. Met relatief kleine werkschepen voer zijn vader vaak met hem naar grote schepen om daar aan te meren. Gaat de Boatlock nu in productie genomen worden? ‘Nou, dit is nog maar een prototype natuurlijk, maar ik vind het er goed uitzien hoor. De jongens hebben er veel aandacht mee gekregen. Eigenlijk raar dat zoiets niet eerder is bedacht. Nou kregen ze al wel een reactie van een bedrijf dat vertelde dat zoiets al bestaat bij de veerboot naar Texel. Maar die werkt pneumatisch heb ik begrepen. Dat is toch wat anders. Nee, de jongens kunnen hier best trots op zijn, vind ik’. Dat vinden wij nou ook.
Life goes on…
Ondertussen gaat het schoolleven van Matthijs, Gijs, Roel en Beau gewoon door. Inmiddels lopen ze bij verschillende bedrijven weer stage. We bellen nog even met Matthijs om te horen hoe het staat met de Boatlock. Matthijs: ‘De meeste van de afstudeeropdrachten zijn alweer uit elkaar geschroefd. Ja, zo gaat dat. De onderdelen worden volgend jaar weer voor andere afstudeeropdrachten gebruikt. Die van ons mocht nog intact blijven: we hebben nog presentaties gedaan bij sponsoren en andere bedrijven. Ook zijn we nog uitgenodigd door een bedrijf uit Dordrecht. Dat is met een vergelijkbaar apparaat bezig. Ze wilden alles van ons project weten, vooral wat betreft onze elektromagnetische arm.’ Wie weet komt de Boatlock binnenkort wel op de markt…
Beau, Roel, Gijs en Matthijs: veel succes met jullie verdere studie en gefeliciteerd met jullie prachtige afstudeerproject!