In de wereld van elektrotechniek zijn modulaire schakelaars met een gestage opmars bezig. Heel begrijpelijk, want ten opzichte van traditionele schakelaars bieden de modulaire varianten een scala aan voordelen. In dit blog neem ik modulaire schakelaars onder de loep en geef ik enkele voorbeelden van modulaire combinaties.
De grote voordelen van modulaire schakelaars
Waar een reguliere schakelaar uit één geïntegreerde stuk bestaat met een drukknop, bevestiging en contact, kun je bij modulaire schakelaars deze onderdelen naar eigen wens toepassen. Handig, want je breidt ze naar wens uit wanneer de situatie daarom vraagt. Zo maak je bijvoorbeeld met dezelfde bevestigingsadapter een simpele drukschakelaar of een uitgebreide sleutelschakelaar met wel vier standen.
- Flexibiliteit: Modulaire schakelaars zijn eenvoudig aan te passen aan jouw behoeften.
- Eenvoudige installatie: Ze zijn ontworpen voor eenvoudige installatie. De meeste modules worden met een kliksysteem bevestigd, waardoor gereedschap vaak overbodig is.
- Onderhoud: Defecte modules kun je snel en eenvoudig vervangen zonder de rest van de kast/overige modules te hoeven demonteren.
- Veiligheid: Ze zijn ontworpen met veiligheid in het achterhoofd. Ze hebben tal van veiligheidsvoorzieningen, zoals vingerbescherming en kortsluitbeveiliging.
Modulaire, schakelaars zijn een solide en flexibele manier om schakelingen te maken. Je kunt ze naar wens samenstellen: van bijvoorbeeld een simpele drukschakelaar tot een uitgebreide sleutelschakelaar met wel vier standen.
Met modulaire schakelaars kun je dus alle kanten op. De knoppen zijn duurzaam gefabriceerd en kunnen tegen een stootje. De meeste zijn zelfs IP65 en hoger Door een modulaire opbouw van de contactelementen zijn er meerdere schakelingen per aktie mogelijk.
Enkele voorbeelden van de modulaire mogelijkheden
Om een voorbeeld te geven van zo’n modulaire schakelaar neem ik deze groene drukknop met bescherming:
Deze vul ik aan met een bevestigingsadapter.
En maak hem compleet met een contactelement.
Zoals je op de onderstaande afbeelding van een modulaire bevestigingsadapter van New Elfin ziet, zijn de contactelementen stapelbaar. Je kunt dus meerdere contactelementen tegelijk aansturen met één bedieningselement.
Deze contactelementen zijn verkrijgbaar in maak- en verbreek-varianten en er zijn zelfs elementen die twee schakelingen per blokje kunnen maken zoals deze van Eaton:
Er passen vaak twee van deze contact elementen naast elkaar.
Daarnaast is er vaak ook ruimte voor een led-element. Hiermee kun je knoppen verlichten, of eventueel signaleren wanneer een knop bediend wordt.
Eveneens is er qua bediening veel mogelijk.
Conclusie
Modulaire schakelaars bieden een scala aan voordelen ten opzichte van traditionele schakelaars. Ze zijn flexibeler, goed schaalbaar, eenvoudiger te installeren en te onderhouden en veiliger. In ons assortiment vind je modulaire schakelaars van merken als New Elfin, Schneider Electric en Eaton. Hiermee vind je altijd de perfecte oplossing voor jouw toepassing.
Heb je nog vragen over modulaire schakelaars, of een andere technische vraag? Neem dan gerust contact op, of laat hieronder een berichtje achter. Ik zoek graag met jou naar de beste oplossing.
Lees ook:
Wat is het verschil tussen normally open en normally closed in een schakelaar?
Welke naderingsschakelaar is geschikt voor mijn toepassing?
Welke motorbeveiligingsschakelaar heb ik nodig?
Hoe werkt een drukschakelaar voor een compressor?
Heeft dit artikel je geholpen?
Productspecialist elektrotechniek & mechatronica