Slijpschijven zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteitsklassen. Maar waarin schuilt precies het verschil? In deze video test onze productspecialist Eerjan budget-, basic-, en premium-slijpschijven op snelheid en slijtage. Is de premium-schijf écht beter dan de budget?
Transcriptie
Vandaag laat ik jullie het verschil zien tussen een budget-, basic- en een premium-slijpschijf. We gaan ze alle drie gebruiken op deze haakse slijpmachine van HiKOKI. Met 1400W een krachtige machine. Ik heb een U-profiel van redelijk dik staal. De slijpschijven hebben een dikte van 2,5 mm en zijn geschikt voor zowel staal als RVS. We zullen zien hoe snel de schijven door het materiaal heen gaan en hoever ze afslijten.
Laat de schijf het werk doen
Belangrijk bij het slijpen is dat je de schijf het werk laat doen. Druk niet te hard op de schijf en laat de machine en de schijf het werk doen.
Gebruik daarnaast de schijf trekkend, want dan slijt deze minder snel. Ten derde: slijp over het materiaal en niet door het materiaal. Laat hem echt het werk doen door hem goed door het materiaal heen te laten draaien.
Voordat we beginnen, monteren we de schijf en pakken we onze persoonlijke beschermingsmiddelen. Dit zijn een laskap, mondkap, handschoenen, gehoorbescherming en een schort ter bescherming van je kleding tegen de vonken.
We zetten het werkstuk goed vast zodat deze niet heen en weer kan bewegen. Gebeurt dit namelijk wel, dan kan je schijf vast komen te zitten met mogelijk gevaarlijke situaties tot gevolg. Zorg dat je het materiaal bijdraait als het nodig is, zodat je veilig kunt slijpen.
De slijpschijven vergelijken
Hoe presteren de drie schijven als het gaat om snelheid en slijtage? Mijn bevindingen na het slijpen van het U-profiel, dat redelijk fors was, moet ik zeggen dat ze alle drie wel moeite hadden om door het materiaal te komen. Qua gevoel zijn de drie schijven nagenoeg gelijk. Dit geldt eigenlijk ook voor het vonkbeeld. Kijken we echter naar het slijtbeeld, dan zie je toch wel verschillen.
Bij de budget zien we dat deze van 125 mm tot 103 mm is afgesleten. Op iedere schijf is trouwens ook een houdbaarheidsdatum vermeld. Houd daar rekening mee. Deze schijf te gebruiken is tot juli 2023.
Hoe is de basic-schijf ervanaf gekomen? Leggen we deze naast de schuifmaat, dan zie we 121,5 mm. Hierbij zie je dus een duidelijk verschil met de budget-schijf. Deze slijpschijf is houdbaar tot 2024.
Bij de premium-schijf zien we dat we de schuifmaat nog iets verder moeten schuiven, naar 123 mm. Deze schijf heeft ook een houdbaarheid tot 2024.
Conclusie
Maakt het verschil uit? Tijdens het slijpen denk ik niet, maar voor het slijten van de schijven zelf wel. Ik denk dat je aan alle drie de slijpschijven een goede hebt, maar een langere standtijd overhoudt met de Tryolit Basic en Premium.
Wij helpen je graag verder
Vond je dit een leuke video, of is er een onderwerp dat je graag behandeld wilt hebben? Laat gerust een reactie achter onderaan deze pagina. Heb je een andere vraag, neem dan contact op. Chat, app, mail of bel 088 0666 000 Onze specialisten staan voor je klaar.
*In deze video gebruikt Eerjan de volgende onderdelen:
HiKOKI Accuslijpmachine 36V/125mm
BoosterPack MultiVolt – 2 x 5Ah 18V / 2,5Ah 36V
GoPart doorslijpschijf vlak 125×2,5mm
Tyrolit doorslijpschijf basic staal en RVS
Tyroilit doorslijpschijf premium St-RVS 125×2,5
Lees ook:
Afbraamschijf, lamellenschijf of Clean & strip-schijf?
Welke haakse slijpmachine heb ik nodig?
Heeft dit artikel je geholpen?
Productspecialist aandrijftechniek