Als gereedschapsspecialist krijg ik regelmatig de vraag of je nu het beste een 2-snijder of 4-snijder hamerboor kunt gebruiken. Het antwoord hangt van een aantal zaken af, waaronder het materiaal waarmee je werkt en de afwerking die je wilt hebben. In dit blog leg ik het graag aan je uit.
De materiaalsoort en afwerking
Voor de meeste, lichte stenen en beton is een 2-snijder een prima keuze, mocht je echter door zwaarder (gewapend) beton willen boren, dan is een 4-snijder de betere keus. Deze boort namelijk probleemloos door betonijzer. Met een 2-snijder loop je daarentegen het risico dat deze vastloopt of breekt. Daarnaast boor je je met een 4-snijder nauwkeuriger dan met een 2-snijder.
Cilindrisch, SDS+ en SDS-max?
Niet alleen het aantal snijvlakken van de hamerboor is van belang voor je prestaties. Je moet ook rekening houden met het type aandrijving. Zo kom je vaak cilindrisch, SDS+ en SDS-max tegen in combinatie met 2- of 4-snijders.
Cilindrisch, SDS+ en SDS-max zijn de meest voorkomende aandrijfsystemen voor hamerboren. Ze verschillen in grootte en prestatie van elkaar.
De cilindrische schacht biedt de meeste flexibiliteit qua (standaard)boormachines, en kan je ook kleine diameters boren vanaf 0,5 mm maar is minder geschikt voor het zwaardere werk.
Voor de SDS heb je toch wel een daarvoor geschikte boorkop nodig waardoor de boor stevig vastzit in de boorkop.
‘SDS’ staat voor “slotted drive shaft/system” en kenmerkt zich door de zeshoekige boorkopschacht voor een optimale grip in de boorkop.
De plus-versie van SDS heeft een diameter van 10 mm en een langere slag. Hiermee heb je meer kracht voor grotere boorgaten. SDS+ is daarmee geschikt voor het meeste boorwerk.
SDS-max is met een 18mm schacht de overtreffende trap van SDS+ en is naast zwaar boorwerk ook geschikt voor het zwaardere beitelwerk.
Vragen of opmerkingen?
Ik hoop dat ik je met het bovenstaande een beetje wegwijs heb gemaakt. Kom je er toch niet helemaal uit, of heb je een andere technische vraag? Laat hieronder gerust een berichtje achter of neem contact op met mij of een van mijn collega’s. Wij helpen je graag bij het vinden van de beste oplossing.
Lees ook:
Met welk toerental moet ik boren?
Welk toerental heb ik nodig voor mijn gatenzaag?
Zo gebruik je een kolomboormachine veilig
Heeft dit artikel je geholpen?
Productspecialist pneumatiek