De laatste jaren is koolborstelloos gereedschap sterk in opkomst. Maar zijn deze tools daadwerkelijk beter dan modellen met ‘ouderwetse’ koolborstels? In dit blog lees je over de werking en voor- en nadelen van gereedschap met en zonder koolborstels.
Wat zijn koolborstels precies?
De functie van een koolborstel is elektriciteit geleiden tussen de commutator en het anker in de motor. De commutator heeft een aantal koperen plaatjes die contact maken met de spoelen in het anker. Bij iedere halve rotatie van de as keert de commutator de polariteit in de spoel om. Hierdoor ontstaat een permanent magnetisch veld zodat het anker in één richting gaat draaien.
Het wrijvingscontact tussen de koolborstels en de commutator zorgt er helaas wel voor dat de borstels langzaam slijten. Wanneer daarbij de ruimte tussen borstels en de commutator te groot is, zullen er vonken ontstaan, met veelal krachtverlies en oververhitting van de motor tot gevolg.
Hoe werkt koolborstelloos gereedschap dan?
Koolborstelloos gereedschap gebruikt echter een grote binnen- en buitenmagneet (spoelen) om een elektromagnetisch veld te genereren. De binnenste magneet is direct om de as geplaatst. Aan de buitenste magneet is een printplaat/microprocessor bevestigd. Hierdoor verplaatsen ze het magnetische veld van buiten, naar binnenin de spoelen om de motor aan te drijven.
Wat zijn de voor en nadelen van koolborstelloos gereedschap?
De grote voordelen van gereedschap met koolborstelloze motoren zijn:
- Het toerental ontstaat door de snelheid waarmee de spoelen in het magnetische veld voorzien worden van stroom. Omdat De microprocessor geeft bij weerstand extra kracht. Hierdoor kun je koolborstelloos gereedschap zelfs bij lage toerentallen goed gebruiken.
- Doordat je de stroomtoevoer en daarmee het aantal toeren van tevoren kunt instellen, heb je meer controle. Dit maakt koolborstelloos gereedschap geschikter voor precisiewerk.
- Doordat er geen wrijving ontstaat tussen de verschillende componenten is er minder slijtage en gaat het gereedschap langer mee.
- Door de afwezigheid van de commutator en de koolborstels kunnen er grotere magneten gebruikt worden. Op deze manier is het gereedschap krachtiger maar tegelijk ook compacter.
Gebruiksduur boven aanschafprijs
Een nadeel van koolborstelloos gereedschap is dat de aanschafwaarde gemiddeld ongeveer 30% hoger ligt dan gereedschap met koolborstels. Maar, zoals gesteld, is de levensduur een stuk langer. De afweging die je dan ook dient te maken is de mate waarin je denkt het gereedschap te gaan gebruiken.
Heb je bijvoorbeeld een nieuwe boormachine nodig die je eens per week of maand gaat gebruiken voor je hobby? Dan ben je waarschijnlijk beter af met een goedkopere machine met koolborstelmotor.
Voor de professional die is koolborstelloos gereedschap voor dagelijks gebruik een stuk aantrekkelijker. Wanneer je namelijk intensief gebruik maakt van je gereedschap, dan zijn prestaties op het gebied van batterijduur en efficiëntie ineens een stuk belangrijker. Juist op deze punten is het verschil zichtbaar tussen gereedschap met koolborstels en koolborstelloos. Bovendien is koolborstelloos gereedschap lichter.
Beschouw koolborstelloos gereedschap daarom al een investering, op de lange termijn heb je er meer profijt van.
Vragen of opmerkingen?
Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met het gereedschap met of zonder koolborstels. Deel je ervaring gerust onderaan deze pagina. Heb je een technische vraag over gereedschap? Stel deze ook gerust hier of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.
Lees ook:
Zo gebruik je een kolomboormachine veilig
Welk toerental heb ik nodig voor mijn gatenzaag?
Welke werkhandschoen heb ik nodig?
Welke gehoorbescherming heb ik nodig?
Heeft dit artikel je geholpen?
Productspecialist werkplaats en onderhoud