Met een schroefdraadmeter meet je eenvoudig de maat van een schroefdraad. Hierbij meet je de onderlinge afstand van de groeven, ook wel de spoed genoemd. Maar hoe ga je precies te werk? En wat is het verschil tussen inchmaten en metrische maten? In deze video legt productspecialist Eerjan het je uit.
Transcriptie
Vandaag wil ik het met jullie hebben over een schroefdraadmeter. In de basis gaan we ons nu eerst richten op de metrische maatvoering.
Je hebt verschillende soorten schroefdraadmaten. Ik heb hier twee bouten als voorbeeld. Deze schroeven zijn allebei de maat M16. Als je ze naast elkaar legt, zie je dat de ene fijn draad heeft en de andere grof draad. Het verschil tussen deze zit hem in de spoed.
Wat is de spoed van een bout?
De spoed is niets anders dan de afstand tussen de groeven ten opzichte van elkaar. Om dit uit te leggen gebruik ik deze tekening. Je ziet dat ik hier een uitvergrootte bout heb getekend. Je ziet daar ook het schroefdraad staan. Van top tot top gemeten, is de spoed. Dit is in millimeter gemeten bij een metrische bout. Dat houdt ook in, dat wanneer ik deze schroef één slag omhoog ga draaien, de afstand waarmee de schroef omhoog komt ook de spoed is.
Een schroefdraadmeter gebruiken
Dan gaan we nu aan de slag met de metrische draadmeter. Ik ga eerst met een schuifmaat kijken wat de diameter van de bout is. Deze is hier 16 mm (M16). Nu moet ik alleen weten welke vertanding deze heeft. Daar gebruik ik mijn draadmeter voor. Op de draadmeter staan allerlei getallen waar wordt aangegeven welke vertanding – de afstand tussen de twee tandjes – er wordt gebruikt. Dan ga je proberen en zoeken. Ik begin bij 4,0. Ik kan eigenlijk al bedenken dat dit niet gaat passen. Als je de schroefdraadmeter op de schroef zet, zie je inderdaad dat dit niet overeenkomt. Wanneer ik 2,5 probeer, zie ik dat de vertanding er nog steeds niet mooi invalt. Daarna zet ik hem op 2. Dan zie je hier dat de vertanding prima blijft zitten.
Als ik de andere schroef pak die ik heb meegenomen, meet ik met de schuifmaat ook M16, maar als je deze schroef met de andere vergelijkt, zie je dat de vertanding niet gelijk is. De andere vertanding was 2 mm, dus ik weet nu dat ik bij deze schroef een kleinere afstand moet proberen. Ik probeer 1,75 en zie dat deze niet past. Ik moet dus een kleinere gaan zoeken. Als ik 1,5 pak, past deze er heel mooi in. Ik heb hier dus een M16 x 1,5. Deze twee bouten hebben dus dezelfde diameter, maar een andere schroefdraad.
Een schroefdraad meten vanuit een moer
Zo kun je dus een schroefdraadmeter gebruiken om je schroeven te meten en te zien welk draad je hebt. Datzelfde kun je ook bij een bout doen. Ik pak een moer en doe precies hetzelfde. Ik pak mijn schroefdraadmeter, ik kijk of 2,0 mm past en zie dat deze perfect past.
Schroefdraad meten in inches
Naast de metrische schroefdraadmeter, hebben we ook nog een in Amerikaanse maten, in inches. Deze geeft niet de spoed aan op de manier van de metrische schroefdraadmeter. De Amerikaanse voering is het aantal gangen per inch (25,4 mm). Om te laten zien hoe dit werkt, pak ik er een andere schroef bij.
Ik meet met de schuifmaat de schroef op 5/8 bout in de Amerikaanse maatvoering. Nu gaan we kijken welke schroefmaat deze bout heeft.
Daarvoor pak ik de schroefdraadmeter en ga ik kijken of de 5/8 x 16 wil. Deze heeft geen match, daar is hij te fijn voor. Dan probeer ik 14, weer zonder resultaat. Dat betekent dat ik dus omhoog moet. Ik probeer daarom nu 18. Deze past perfect, dus weet ik dat deze bout 18 gangen per inch heeft. Als ik deze 1 slag omhoog draai, ga ik de 25,4 delen door 18. Dat betekent dat bij één hele draai, hij ongeveer 1,4 mm omhoog komt. Zo gebruik je een schroefdraadmeter en herken je schroefdraden.
Vragen of opmerkingen over een schroefdraad meten of herkennen?
Heb je er vragen of heb je nog andere ideeën waarvoor je een schroefdraadmeter kunt gebruiken? Geef het aan in de comments en dan kom ik er bij je op terug. Neem ook gerust contact met ons op wanneer je een andere technische vraag hebt.
*In deze video gebruikt Eerjan de schroefdraadmeter HG62096.
Lees ook:
Draadmaten in breuken of decimalen? Een handig overzicht
BSP-draad in de pneumatiek: zo zit het
Heeft dit artikel je geholpen?
Productspecialist aandrijftechniek