Zo nu en dan krijg ik de vraag of je het beste een gefreesde of een gewalste boor kunt gebruiken. Een boor is toch gewoon een boor denk je wellicht. Het verschil tussen beide maakt wel degelijk wat uit voor je eindresultaat. Hoe dat zit leg ik hier graag aan je uit.
Het verschil tussen frezen en walsen
Frezen en walsen zijn productietechnieken die uitwerking hebben op de uiteindelijke vorm van de boor en daarmee de prestaties. Bij frezen worden de spiraalvormige groeven en de punt in de metalen staaf gesneden. Het snijproces zorgt voor nauwkeurige spiraalhoek en scherpere randen op de punt en groef. Dit levert hoge prestaties op, waardoor gefreesde boren geschikt zijn voor hardere materialen zoals staal, gietijzer (gelegeerd en ongelegeerd) en bepaalde kunststoffen en blijven ze nauwkeurig bij een lange standtijd. Doordat een boor frezen complexer is dan walsen, is dit type boren ook hoger geprijsd.
Een gewalste boor is gemaakt door de spiraalgroef te rollen. De spiraalhoek en randen zijn minder nauwkeurig dan bij gefreesde boren, wat ze minder nauwkeurig maakt. Daarnaast zijn ze minder geschikt voor het boren in harde materialen, maar alleen geschikt voor hout en zachtere kunststoffen. Als productieproces is walsen echter eenvoudiger dan frezen, wat je terugziet in de lage prijs.
Verschillende toleranties
Het fabricageproces van frezen of walsen heeft ook effect op de tolerantie van het geboorde gat. Tolerantie is de nauwkeurigheid – toegestane afwijking in de afmeting (of maatvoering) – van het gat. Het geeft aan hoeveel afwijking toelaatbaar is ten opzichte van de gewenste maat van het geboorde gat. Tolerantie is belangrijk voor het correct passend maken van gecombineerde onderdelen.
Een voorbeeld. Is de tolerantie bijvoorbeeld +/- 0,1 mm en je wilt een gat hebben van ⌀ 10 mm, Dan mag de werkelijke diameter tussen ⌀ 9,9 mm en ⌀ 10,1 mm liggen.
Zoals gezegd zijn gefreesde boren nauwkeuriger dan gewalste. Hierbij zijn de toleranties klein of gelijk. Een gewalste boor is dan ook alleen geschikt voor (zeer) ruime toleranties.
Hoe te kiezen?
In je keuze tussen een gefreesde of een gewalste boor dien je je vooral te laten leiden door de benodigde nauwkeurigheid en het type materiaal waarmee je werkt. Voor professionals is een gefreesde boor aan te raden. Deze zijn weliswaar wat duurder, maar door de nauwkeurigheid, duurzaamheid, en allround prestaties een betere keuze voor de lange termijn.
Vragen of opmerkingen?
Ik hoop dat mijn uitleg je wat beter op weg helpt in je keuze tussen een gefreesde en gewalste boor. Mocht je toch nog een vraag hebben over boren, of een andere technische vraag. Laat dan gerust een berichtje achter onder dit artikel, of neem contact met mij op of een van mijn collega’s. Wij helpen je graag bij het maken van de beste keuze.
Lees ook:
Een 2-snijder of 4-snijder hamerboor: welke kan ik het beste gebruiken?
Met welk toerental moet ik boren?
Zo gebruik je een kolomboormachine veilig
Welk toerental heb ik nodig voor mijn gatenzaag?
Wat is een linkse tap en hoe gebruik je deze?
Productspecialist werkplaats en onderhoud