Met een haakse slijpmachine bewerk je eenvoudig harde materialen zoals staal, steen of hout. Maar waar moet je op letten bij je keuze? In deze video legt onze productspecialist Eerjan het uit met drie machines van HiKOKI.
Transcriptie
Vandaag behandel ik drie haakse slijpmachines: de G13SR4, G13SB4 en G13BYE van HiKOKI. Deze zijn geschikt voor 125mm-schijven. Ze zien er vrijwel hetzelfde uit, maar er zijn aanzienlijke verschillen.
Door de roterende kop van de slijpmachine is het mogelijk om verschillende hulpstukken te gebruiken. Zo kun je slijpschijven gebruiken om door materiaal heen te slijpen, afbraamschijven om de scherpe uitstulpingen (bramen) weg te werken, lamelschijven om te schuren, of clean & strip-schijven voor een nette en schone afwerking (bijvoorbeeld voor het verwijderen van de walshuid).
De user vibration protection (UVP)
Een belangrijke waarde om rekening mee te houden bij je keuze voor een haakse slijpmachine is de UVP (user vibration protection, oftewel gebruiker-trillingsbescherming). Bij deze vibratiewaarde geldt: hoe lager de waarde, hoe langer je de machine achter elkaar kunt gebruiken zonder dat je last krijgt van de trillingen. Iedere haakse slijper heeft een UVP-waarde.
Met de online trillingswaarde-calculator van HiKOKi bereken je snel de belangrijkste waarden
De grootste verschillen tussen de machines schuilen in het opgenomen vermogen, de UVP-waarde, het gewicht en de rotatiesnelheid (uitgedrukt in omwentelingen per minuut (rpm)).
De G13SR4 van HiKOKI: geschikt voor licht werk
Als eerste van de drie haakse slijpmachines heb ik hier de G13SR4. Dit is met 1,8 kg de lichtste. Hij heeft een opgenomen vermogen van 730 W, 10.000 toeren per minuut en een UVP-waarde van 7,7 (de hoogste van de drie).
Machines onder de 127 mm hebben op de achterkant allemaal een knop voor het verstellen en verwisselen van de schijf. in dit geval zit er geen schijf tussen en kan het met de hand, maar er wordt ook een sleutel meegeleverd bij de machine.
De G13SR4 is een eenvoudige en lichte uitvoering. Hierdoor is deze geschikt voor lichte werkzaamheden (specifiek voor werken met een lamellenschijf). Gebruik je een slijpschijf dan heeft deze slijpmachine meer moeite om door het materiaal te komen dan de andere twee machines.
De G13SB4: geschikt voor het zware werk
De G13SB4 van HiKOKI is een verbeterde uitvoering ten opzichte van de G13SR4. Zo heeft deze haakse slijpmachine een verbeterd anker, een anti-vibratiehandvat, een ingebouwde beveiliging voor overbelasting en een met een hevel verstelbare beschermkap. De G13SB4 heeft een opgenomen vermogen van 1400 W, een toerental van 11.500 en een vibratiewaarde van 7,1. Hiermee is deze slijpmachine prima is staat om je schijf op snelheid te houden bij zware werkzaamheden. Iedere 125mm-schijf waarmee je wilt werken kan deze wel aan. Ook heeft deze uitvoering een verbeterde kop van robuuster materiaal.
De G13BYE: veilig en krachtig
De derde en laatste haakse slijpmachine die ik behandel is de G13BYE. Als enige van de drie heeft deze een koolborstelloze motor. Deze zorgt voor minder warmtevorming en slijt minder snel. Hij heeft een robuuste bouwvorm, een trillingsdempend handvat en verstelbare beschermkap. Daarnaast beschikt deze over een thermische beveiliging, overbelastingsbeveiliging en een elektrische rem. Wanneer je de schakelaar loslaat (dodemansknop), staat de schijf binnen twee seconden stil.
Achterop de machine zitten vervangbare filters zodat stof en vuil niet de bij de motor kunnen komen. Bijkomend voordeel: waar de normale haakse slijpmachine een drukknop heeft, heeft de G13BYE een eenvoudig te bedienen hendel met een veiligheidspal.
Hij heeft een opgenomen vermogen van 1320 W, een toerental van 10.000 en een trillingswaarde van 5,7.
De slijpmachines in actie
Nu laat ik zien hoe de G13SR4 (730 W) en G13SB4 (1400 W) ten opzichte van elkaar presteren. Je zult zien dat de machine van 730 W meer moeite heeft om de schijf op snelheid te houden en meer tijd nodig heeft om door het materiaal te slijpen.
Zoals je ziet slijpen bij de machines goed, alleen heeft de G13SB4 veel minder moeite om door het materiaal heen te komen. Deze slijpt gemakkelijker door het materiaal heen doordat deze de schijf beter op snelheid houdt.
Vragen?
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze video. Laat gerust een berichtje achter onderaan deze pagina, of neem contact op. Onze specialisten staan voor je klaar.
*In deze video gebruikt Eerjan de volgende haakse slijpmachines van HiKOKI:
Heeft dit artikel je geholpen?
Productspecialist aandrijftechniek