Wanneer je een zware last nauwkeurig wilt verplaatsen, biedt een rotator uitkomst. Hiermee draai je de last eenvoudig in de gewenste positie. Maar hoe werkt een rotator precies en waar moet je op letten voor jouw toepassing? In deze video legt productspecialist Eerjan het uit.
Transcriptie
In deze video geef ik uitleg over rotatoren. Een rotator is een hydraulische motor met een hoog koppelmoment. Deze kan een draaiende beweging creëren voor een last die eronder gedragen wordt.

Toepassingsgebieden
Rotatoren vind je onder meer in toepassingen binnen de bosbouw, landbouw en recyclingindustrie. Om een voorbeeld uit de bosbouw te nemen. Stel, je hebt een stapel hout dat naar een schip gedragen en gedraaid moet worden, in dat geval is een rotator ideaal.

Hoe werkt een rotator?
Bij een rotator heb je vier aansluitingen: voor Linksom draaien, rechtsom draaien en nog twee aansluitingen voor bijvoorbeeld een grijper of iets anders. Bij de rotator die ik hier voor mij heb, zie je aan de onderzijde ook twee aansluitingen waarmee je eventueel een grijper monteert. De aansluitingen lopen allemaal door het huis heen. Handig, want hiermee heb je geen slangen aan de buitenzijde waardoor het geheel vrij kan draaien.

Extra’s voor de rotator
Bij de rotator krijg je standaard de aansluitingen met dopjes geleverd. Daarnaast zit er een beugel bij die de slangen beschermt. Deze beugel zorgt ervoor dat er tijdens het draaien niets tegen de slangen aankomt.

Let op de aansluitingen
Het is belangrijk om met de verschillende aansluitingen rekening te houden. Er zijn gesloten aansluitingen maar ook open aansluitingen met een gaffel. Daarnaast is het van belang om de aansluiting van de grijper of het werktuig te bepalen in combinatie met een rotator. Dit kan bijvoorbeeld door een versie met een as of flens te gebruiken.
De codering van rotatoren
Verder zijn er nog verschillende gewichttypes. Deze is verwerkt in de codering die je op de rotatoren vindt. Deze begint met ‘GR’, oftewel ‘grip rotator’. Vervolgens staat er de hoeveelheid tonnage die deze aankan. In dit geval drie ton, vier en een half ton en tien ton. In het voorbeeld zie je twee enkelvoudig gelagerde uitvoeringen. Deze kunnen alleen tillen. De grootste variant is een ‘dubbel bearing’. Deze variant kan naast tillen ook duwen.

Vragen of opmerkingen?
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het gerust weten als reactie onderaan deze pagina. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van de juiste rotator maar kom je er niet uit, neem dan contact met ons op.
In deze video gebruikt Eerjan de volgende rotatoren:
Baltrotors GR46
Baltrotors GR1101DB
Baltrotor GR30PF
Lees ook:
Uit welke onderdelen bestaat een hydrauliekaggregaat?
Wat is een wormwielreductor en hoe werkt deze?
Wat is een inductieverwarmer en hoe werkt deze?

Productspecialist aandrijftechniek