Een zelfbouwcilinder is een handige oplossing wanneer je snel over een nieuwe cilinder wilt beschikken. In de basis zijn deze cilinders gelijk, maar er zijn rond de montage een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. In deze video legt productspecialist Eerjan het stapsgewijs aan je uit.
Vandaag wil ik het met jullie hebben over waar je op moet letten bij het in elkaar zetten van een zelfbouwcilinder. Stel je hebt een kapotte cilinder die vervangen moet worden en de productie van een nieuwe cilinder duurt lang, dan is een zelfbouwcilinder een goede optie.

Wanneer je een cilinder bestelt, dan krijg je een mooie koker waarin de cilinder geleverd wordt. Daarin zit de buis, zuigerstang, kopmoer, zuiger, twee soorten borgringen, een aanlasnippel voor de tweede slang- of pijpaansluiting en een bodem.
Wat heb je nodig voor de montage?
Om de zelfbouwcilinder in elkaar te zetten heb je een doek nodig voor het schoonmaken van de buis en zuigerstang. Daarnaast olie om de afdichtingen, die aan de binnen- en de buitenkant van de zuiger zitten, in te vetten. Je hebt een momentsleutel nodig om de kopmoer en de zuiger vast te zetten met het juiste moment (dit staat in de meegeleverde documentatie van je zelfbouwcilinder).
Momentsleutel
In dit geval gebruiken we op de momentsleutel een kop met een vierkant waarmee wij ons extra hulpstuk aansluiten voor de bevestiging van de zuiger.
Dezelfde momentsleutel gebruiken we ook met een haaksleutel om de kopmoer met het juiste moment aan te draaien (ook deze specificaties staan in de meegeleverde documentatie van je cilinder).

Loctite 603 en 243
Daarnaast gebruiken we ook twee soorten Loctite: de 603 voor bevestiging van de zuiger aan de stang en de borgclip, en 243 om de kopmoer vast te zetten.
Naast de Loctite 603 gebruiken we ook een terugslagvrije hamer om de borgclip goed vast te zetten.

Als laatste hebben we twee aanlaseinden die op de zuigerstang en aan de bodem van de cilinderbuis bevestigd worden.

Hoe ga je te werk?
Als eerste bepaal je de slaglengte van je cilinder. Aan de hand daarvan bepaal je vervolgens de lengte van je buis en zuigerstang. In de beschrijving bij je zelfbouwcilinder staat ook duidelijk aangegeven waar op de ingekorte cilinderbuis je de aanlasnippel precies moet plaatsen.
De zuigerstang wordt geleverd in een koker. Deze beschermt de hardchroom laag die om de as heen zit tegen beschadigingen. Hou deze koker eromheen op het moment dat je de zuigerstang in je bankschroef plaatst om deze in te korten. Ander loop je het risico op beschadiging en is de cilinder al lek voordat je deze in gebruik neemt.
Houd er bij het inkorten van de zuigerstang rekening mee dat je aan het uiteinde altijd een hoek van 20° houdt. Dat geldt ook voor de buis. Voor de buis geldt namelijk dat wanneer je de bodem bevestigd, dat hier heel mooi een V-groef tussen blijft. Hierin kun je je rutiel- of basiselektroden tussen lassen. Voor de zuigerstang is deze hoek noodzakelijk voor montage van de kopmoer. Zo beschadigen je afdichtingen in de kopmoer niet op het moment dat je deze om de zuigerstang doet.


Denk om de aanlaseinden
Wanneer je de buis en stang op lengte hebt, kun je overgaan tot montage van de zuiger en de kopmoer. Wil je de aanlaseinden er nog aanlassen, doe dat dan nu, want wanneer je dit na de montage van de zuiger en kopmoer zou doen, dan is de kans groot dat de afdichtingen smelten.
Invetten
Als eerste pakken we wat olie en vetten we de afdichtingen in. Ik neem de zuigerstang ook alvast mee zodat straks de kopmoer eenvoudig over de stang glijdt. In de zuiger zit een O-ring, smeer ook deze goed in. Dat geldt ook voor de manchetten in de kopmoer en de O-ringen aan de buitenkant. Zorg dat er geen papier achterblijft.
De kopmoer en zuiger bevestigen
Aan de zuigerstang zit aan de kant van het schroefdraad, waar de zuiger op komt, ook een schuine rand. Deze zorgt ervoor de kopmoer met de manchetten eenvoudig over de stang schuift en goed afdicht. We hebben de zuiger met twee nokjes oftwel twee uitsparingen voor het hulpstuk van de momentsleutel. We draaien de zuiger vast.
Vervolgens pak je de koker voor de zuigerstang en plaats je deze in je werkbank om deze goed vast te draaien met je momentsleutel.

Vergeet voor het vastzetten van de zuiger niet wat Loctite 603 te gebruiken om de moer te borgen.
Plaatsing van de ringen
Bij de zelfbouwcilinder zitten twee ringen geleverd. Een ring is voor de pers (bijvoorbeeld een hydrauliekpers). Deze kun je achter de moer van de zuiger plaatsen. Heb je geen pers dan gebruik je de tweede ring met de uitsparing. Deze kun je met Loctite 603 en de terugslagvrije hamer voor montage, eventueel met een doorslag zodat je gemakkelijker bij de ring kunt komen.


Je hebt je doek gebruikt voor het schoonmaken van de cilinderbuis. Nu kun je de zuigerstang aanbrengen in de buis. Draai de kopmoer terug en vast. Pak hiervoor je haaksleutel. De kopmoer zet je vast met Loctite 243. Vervolgens draai de cilinderbuis vast in je werkbank en draai de de kopmoer met het juiste moment vast.

Dit zijn eigenlijk de basisstappen voor de montage van een zelfbouwcilinder. Heb je hier vragen of opmerkingen over? Neem dan gerust contact op, of stel ze hieronder.
* In deze video gebruikt Eerjan de volgende onderdelen:
Zelfbouwcilinder dubbelwerkend stang – D3050580
Aanlasbare stangkop 25mm – GK25DO
Montage gereedschap kopmoer 50mm – DSMTG050
Montage gereedschap zuiger 50mm – DSMTP050
Loctite 603
Loctite 243
Momentsleutel SLDMSE200
Heeft dit artikel je geholpen?

Productspecialist aandrijftechniek