Een hydraulische powerpack is een aggregaat dat grote vermogens kan genereren. Een belangrijk component daarvan is het cartridgeblok. Deze regelt de doorstroom naar de pomp, actuators en de overige componenten in de toepassing. In deze video legt productspecialist Eerjan aan de hand van drie modellen uit wat een cartridgeblok voor een powerpack is.
Transcriptie
Vandaag gaan we het hebben over cartridgeblokken voor powerpacks. Voordat ik inga op de cartridgeblokken zal ik eerst uitleggen wat een powerpack is. In een hydraulisch powerpack vind je onderin de tank. Aan de zijkant heb je je olieniveau waarop je ziet of er voldoende olie in zit.
Bovenop zit je elektromotor die zorgt dat je pomp draait. De pomp is gekoppeld aan het lantaarnstuk die in de olie zit. Deze zie je hier aan de onderkant van de motor. Je pomp is verbonden met het cartridgeblok, die we zo gaan behandelen. In dit geval is het cartridgeblok ook verbonden aan een retourfilter zodat de olie die rondgepompt is, weer terug de tank ingaat. Hierdoor blijf je met een schoon systeem werken.

Het basismodel cartridgeblok
Nu we weten wat een powerpack is, ga ik het cartridgeblok behandelen. Deze zijn er in een aantal uitvoeringen. Bij de meest eenvoudige uitvoering, die ik hier voor mij heb liggen, zit aan de onderkant de aansluiting waarmee we hem op de deksel van de powerpack schroeven. Daarnaast zit een aansluiting waar de pers (P) naar binnen komt. Aan de zijde hiernaast zit een aansluiting voor de tank (T), oftewel je retour.
Dan hebben we op de zijde daarnaast de ‘V’ waarin je het veiligheidsventiel (valve) schroeft. Daarnaast zit de manometer-aansluiting (M). Tenslotte zie je bovenop de ‘P’ voor de persaansluiting en ‘T’ voor de tankaansluiting.
Het enige wat dit eenvoudige cartridgeblok doet is vanuit de pomp, met een extra mogelijkheid tot je overdrukventiel, de vloeistof met een doorgaande beweging richting je pers sturen. Je persleiding wordt in één keer doorgeleid.
Cartridgeblok met aansluiting voor Cetop-ventiel
Het tweede cartridgeblok dat ik hier heb, heeft een belangrijk verschil ten opzichte van de eerste. De pers- en de tankaansluiting aan de bovenkant kun je namelijk afdoppen omdat je naast de manometeraansluiting een Cetop-ventiel kunt aansluiten. Een Cetop-ventiel is een ventiel met verschillende schakelmogelijkheden. Met de schakelmogelijkheden kun je kiezen of je de A-poort of B-poort van olie voorziet. In dit geval heb je ook onder je poort A en poort B een aansluiting voor je veiligheidsventiel.
In het kort doet het basisblok niets anders dan de druk van de pers doorgeven met je overdruk erin. Dit iets geavanceerdere blokje heeft een aansluiting voor je Cetop-ventiel. Dit ventiel zorgt voor een bepaalde sturing die naar poort A of B gaat.


Stalen voetstuk en cartridgeblok
De derde optie die ik hier heb, is een stalen voetplaat met een stalen cartridgeblok. In dit geval een blok voor twee Cetop-ventielen. Maar je kunt er ook een blok op zetten met drie, vier, vijf of eventueel zes ventielen. Het wordt dan wel een heel zwaar bouwwerk. Bedenk goed of dat de ideale oplossing is voor jouw toepassing.
Bij de stalen voetplaat vind je de tankaansluiting en twee gaten voor de bevestiging met bouten. Aan de bovenkant zie je de uitgangen voor de tank (T) en de pers (P). Aan de zijkant vind je de ventielaansluiting (V) en aan de andere kant daarvan een aansluiting voor een 2/2-ventiel. Je kunt de pomp gewoon laten werken, maar je kunt ook je ventielen gebruiken om de druk op de pomp te verminderen op het moment dat de pomp niet gebruikt wordt. Tenslotte heb je in dit stalen voetstuk ook een manometeraansluiting.

Bovenop het voetstuk kun je het cartridgeblok zetten. In dit geval heeft het cartridgeblok een doorgaande opening. Ook hier vind je aan de bovenzijde een pers- en en retouraansluiting. Aan deze zijkant vind je een aansluiting voor twee Cetop-ventielen en op de zijde daarnaast twee A-poorten en twee B-poorten.
Het cartridgeblok schroef je op de voetplaat. Hierdoor heb je weer een compleet blok. Wanneer je de aansluitingen op de bovenzijde niet gebruikt dien je deze af te doppen.

Tot zover een korte uitleg over een cartridgeblok en wat je ermee kunt. Heb je nog vragen, stel ze gerust onder dit artikel, of bel mij of een van mijn collega’s. We helpen je graag. Tot de volgende keer.
*In deze video gebruikt Eerjan de volgende producten:
Hydrauliek aggregaat (power packs) Type PP
Cartridgeblok OO veiligheid P en T
Cartridgeblok PP NG6
Cartridgeblok staal / CATS011201 (modulaire aggregaten)
Voetplaat MR3-2-G-Z NG6 80L/min 120mm lang 1/2″
Drukregelventiel B-0-A-C 38L/min 207bar CP10-2
Lees ook “Cartridgeblokken voor een powerpacks monteren“.
Heeft dit artikel je geholpen?

Productspecialist aandrijftechniek