Met cilindersensoren bepaal je nauwkeurig de positie van de zuiger. De SDBT-MSX van Festo doet dat net even anders. Deze solid state sensor is de opvolger van de SMT-8M-A en installeer je zonder stroomvoorziening en fijnafstelling. Bovendien stelt deze zichzelf automatisch in werking. Tijd om deze sensor eens van dichtbij te bekijken.
Klaar voor de toekomst
De SDBT-MSX is een nieuwe benaderingsschakelaar die op den duur oudere varianten van Festo zal vervangen. Een groot voordeel van deze slimme solid state sensor is dat hij geen uitgebreide installatie nodig heeft. Door een 20 mm lange gemarkeerde detectiezone en ’teach in-functie’ hoef je de sensor niet heel nauwkeurig op de cilinder te plaatsen. Monteer hem ongeveer aan het slageinde, sluit de sensor aan op de invoermodule of PLC en hij is klaar voor gebruik.
Hoe werkt de automatische teach-in functie?
De sensor leert door “auto teach-in” zelf het schakelpunt te herkennen. Dit werkt als volgt. Wanneer de zuiger vier keer na elkaar op dezelfde positie binnen de detectiezone stopt en weer verlaat, dan beschouwt de sensor deze positie als schakelpunt en wordt de automatische teach-in afgesloten. De groene led brandt op het moment dat de zuiger binnen het detectiebereik is.
Is de automatische tech-in voorbij dan blijft de groene led uit. Vanaf dat moment geven de output led en de gele led alleen een signaal wanneer de zuigerpositie overeenkomt met de eerder in-geleerde positie.
In de onderstaande video zie je hoe eenvoudig installatie van de SDBT-MSX is.
Bij een korte slag-cilinder kan het voorkomen dat beide schakelpunten binnen de 20 mm-zone zitten. In dat geval werkt de auto teach-in niet en zal je deze handmatig moeten instellen (zie de afbeelding hieronder).
En waarom dan de handmatige optie?
Afhankelijk van je situatie is de positie ook naar wens via een bedieningstoets in te stellen. Deze ‘capacative teach button’ werkt als het aanraken van een smartphonescherm. Hierdoor heb je geen slijtage en is de toegang beveiligd tegen onbedoeld gebruik.
De handmatige bediening in de SDBT-MSX is handig wanneer je:
- Een ander schakelpunt wilt kiezen
- Het schakelbereik wilt selecteren
- De type signaleren aan wilt passen: NPN/PNP en NC/NO
- Wilt testen of de sensor op NPN of PNP is gezet zonder de setting te veranderen
- De sensor terug wilt zetten naar de fabrieksinstellingen
Een technisch overzicht van de SDBT-MSX:
- Herhaalnauwkeurigheid 0,1mm
- Inbouwlengte 28MM
- IP65, IP 68 (72h)
- MTTF 1050 a
- CE, c UL us – Listed (OL), RCM-Mark, KC-Mark, RoHS
- Auto teach-in
- 2 led’s herkenning schakelpunt en schakeluitgang AAN
- Compacte en robuuste behuizing IP65 & IP68
- Solid state schakeluitgang à PNP/NPN, NO/NC
- Robuuste borging waardoor o.a. bestand tegen trillingen
- Toe te passen op de meest voorkomende Festo-aandrijvingen
Kijk voor meer informatie over de technische instellingen in de SDBT-MSX handleiding van Festo.
Voor een overzicht van alle mogelijke cilindercensor-combinaties, zie deze handige tabel van Festo.
Conclusie
De grootste voordelen van de SDBT-MSX zijn dat deze zelflerend is en je geen spanning voor de montage nodig hebt. Daarnaast bespaar je inbouwruimte bij korte cilinders en hoef je geen voorraad te houden van verschillende sensoren. Met deze ‘one size fits all’-oplossing ben je met de SDBT-MSX dus helemaal klaar voor de toekomst.
Heb je nog vragen of opmerkingen over de SDBT-MSX, of een andere technische vraag? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel of neem contact met ons op. Onze specialisten staan voor je klaar.
Lees ook:
Demping binnen de pneumatiek: elastisch, instelbaar of zelfinstellend?
Reed of solid state: welke cilindersensor moet je hebben?
Heeft dit artikel je geholpen?
Productspecialist pneumatiek
2 reacties
Onder de afbeelding wordt gezegd dat deze sensor zonder stroomvoorziening werkt.
Echter laat de Meneer van Festo in de video zien dat dit wel moet.
Blijft de 3 draads aansturing zoals we deze normaliter kennen van festo?
Goedemiddag Rob,
Het staat er misschien iets verwarrend ism het filmpje maar het principe is dat er geen spanning nodig is bij het plaatsen zelf tbv de exacte afstelling omdat de sensor zelf het juiste schakelpunt kiest als de spanning er weer op komt (na 4 slagen gemaakt te hebben)
Bij een “oudere” sensor moet je hem bij het plaatsen wel op spanning zetten om het schakelpunt te vinden.