De nieuwe generatie VTUX-ventieleilanden van Festo zet de nieuwe norm op het gebied van materialen, modulariteit en communicatie. Dankzij het AP-I- en AP-A-communicatiesysteem heb je een ideaal platform voor digitale productie in handen. In dit blog leg ik de voordelen van ventieleilanden uit, lees je over de verschillen tussen centraal en decentraal aansturen en zet ik uiteraard de belangrijkste eigenschappen van de VTUX voor je op een rij.
Wanneer losse ventielen, wanneer ventieleilanden?
Voordat ik in ga op de specificaties van de VTUX is het verstandig om te kijken welke voordelen ventieleilanden bieden ten opzichte van losse ventielen. Zoals je weet vormt het losse ventiel de basis van ieder ventieleiland. Deze is eenvoudig te combineren met verschillende andere componenten.
Door de ventielen samen te voegen in een ‘eiland’ bespaar je op kabel- en slanglengte, inbouwruimte en verhoog je de aansturingssnelheid. Hiernaast kun je ventieleilanden met bussystemen integreren in bestaande of nieuwe applicaties. Hierdoor kun je ze o.a. op afstand besturen.
Automation niveau: kennis en kosten
Losse ventielen met een handmatige of individuele connectie zijn eenvoudig te installeren, maar wanneer de schaalgrootte van je installatie toeneemt, nemen ook de engineeringstijd, installatietijd, onderhoudstijd en daarmee de totale kosten snel toe.
Ventieleilanden met een multipoolconnectie en via digital I/O-link aansturen zijn een logische vervolgstap, waarmee je de kosten aanzienlijk kunt verlagen.
Gaan we nog een stap verder, dan komen we in het gebied van verdere integratie via RIO (remote input/output), (veld)busconnectie, functie-integratie en geïntegreerde PLC. Deze technische hoogstandjes maken een kostenverlaging mogelijk, maar vereisen wel de nodige specialistische kennis rond software engineering.
De VTUX van Festo mogen we beschouwen als een ventieleiland van de buitencategorie. Deze kun je namelijk naar wens configureren, zowel qua indeling van de verschillende klepgroottes en -functies, als ook het verdelen van de functies in een willekeurig aantal subunits. Het is daarmee een waardige opvolger van Festo’s CPV, MPA en VTUG-serie, waarvan het alle voordelen in één platform integreert.
“Inspirerend. Verrassend, indrukwekkend: een nieuwe maatstaf” – Festo
Centraal, decentraal of gecombineerd aansturen?
De belangrijkste eigenschappen van de VTUX op een rij
1. Connectiviteit
VTUX is ontworpen voor een snelle en betrouwbare installatie. Je kunt kiezen voor een kant-en-klare, geteste eenheid of de componenten zelf monteren. De verschillende aansluitopties, zoals multi-pin stekkers, veldbus-interfaces (CPX-AP-I of CPX-AP-A) en IO-Link®, maken integratie in uw automatiseringssysteem eenvoudig. Dankzij de naadloze aansluiting op Festo’s AP Automation Platform kun je bovendien profiteren van geavanceerde functionaliteiten voor centrale en decentrale machinefuncties, zoals ik hierboven al aangaf.
2. Modulaire opbouw
Het compacte ontwerp van VTUX met een lage bouwhoogte en -breedte maakt het uitermate geschikt voor ruimtebesparende installaties. Dankzij de modulaire opbouw kunt u de ventieleilanden eenvoudig configureren naar jouw specifieke behoeften. Met manifoldblokken voor 4 of individuele ventielen, die je naar wens kut combineren, creëer je een oplossing op maat. Bovendien kun je het systeem later eenvoudig uitbreiden met extra manifoldblokken en modulaire verbindingsstangen.
3. Modulaire ventielprestaties
VTUX biedt een hoge luchtdoorstroming tot 730 l/min. Dankzij de robuuste constructie en lichtgewicht polymeercomponenten is het ventieleiland bovendien uiterst duurzaam. Storingen worden snel opgespoord dankzij de LED-indicatoren op de ventielen, terwijl de vervangbare ventielen en manifoldblokken het onderhoud vereenvoudigen.
Conclusie
De VTUX-ventieleilanden van Festo zetten een nieuwe standaard op het gebied van ventieltechnologie. Met hun modulaire opbouw, hoge luchtdoorstroming en uitstekende connectiviteit bieden ze een uitzonderlijk gebruiksgemak en aanpassingsvermogen. Of je nu kiest voor een centrale of decentrale aansturing, de VTUX is de ideale oplossing voor efficiënte en flexibele automatisering in uiteenlopende toepassingen. Heb je nog vragen over de VTUX, Festo-onderdelen, of een andere technische vraag? Neem dan gerust contact met ons op.
Lees ook:
AI van Festo maakt het leven van machinebouwers een stuk makkelijker
Festo’s SFAM 2.0 zorgt voor de perfecte hartslag in je machine
Meer wendbaarheid en slagkracht met Festo’s CMMT-MP servo drives
Zo lees je de productiecode van een Festo-onderdeel
Heeft dit artikel je geholpen?
Productspecialist pneumatiek