Voor het omzetten van pneumatische kracht naar bruikbare machinale kracht gebruiken we lineair of roterend bewegende aandrijvingen. Voor de meest voorkomende lineaire beweging zijn pneumatische cilinders zeer geschikt. Welke soorten pneumatische aandrijvingen zijn er? We zetten ze op rij.
In de pneumatiek gaat het vooral om het maken van zogeheten aan/uit bewegingen, ofwel de zuiger compleet in of uit. Tussenstanden zijn onnauwkeurig en onstabiel door de elasticiteit van lucht. Als er toch bepaalde tussenstops nodig zijn, is het mogelijk om bijvoorbeeld een olie-rem cilinder toe te passen.
Binnen de pneumatiek onderscheiden we de volgende pneumatische aandrijvingen:
- Lineaire aandrijvingen
- Enkelwerkende Cilinders
- Enkelwerkende cilinder
- Membraancilinder
- Balgcilinder
- Spiercilinder
- Dubbelwerkende Cilinders
- Dubbelwerkende cilinder
- Zuigerstangloze cilinder
- Meerstandencilinder
- Tandemcilinder
- Enkelwerkende Cilinders
- Roterende aandrijvingen
- Draaicilinders
- Draaicilinder
- Draaivleugelcilinder
- Luchtmotor
- 1 of 2 draairichting luchtmotoren
- Draaicilinders
Normeringen scheppen duidelijkheid
De vorm van cilinders verschilt per constructeur. Dat betekent dat er veel verschillende types van cilinders kunnen voorkomen. Om die reden hebben normalisatieorganisaties standaardcilinders genormeerd volgens de ISO-VDMA norm. In deze norm worden naast de inbouwmaten en de diameter van cilinders eveneens de schroefdraad van de stang en aansluitingen vastgelegd.
Eindbuffers voor comfort en kwaliteit
De meest voorkomende cilinder is de dubbelwerkende cilinder. Bij dubbelwerkende cilinders wordt luchtdruk gebruikt om de zuiger in beide richtingen te bewegen. De impact tussen de zuiger en de deksels van de cilinder verkort de levensduur van een cilinder en veroorzaakt vaak lawaai. Om dit te voorkomen kunnen cilinders vaak geleverd worden met eindbuffers. Deze kunnen mechanisch, pneumatisch instelbaar of automatisch zijn.
Heeft dit artikel je geholpen?

Productspecialist pneumatiek