In 2017 demonstreerde Festo zijn cobot al aan het publiek. De afgelopen jaren verfijnde het productteam de robot en onlangs legde zij de laatste hand aan deze bijzondere robot. Volgens de maker luidt hun creatie een heel nieuw tijdperk in voor de samenwerking tussen mens en robot. In dit blog vertel ik je graag alles over deze bionische helpende hand en de mogelijkheden voor jouw procesautomatisering.
Bionische collega in spé
Eerder schreef ik al over de grijpers van Festo. De ‘Future forward robotics’, zoals de cobot officieel heet, tilt automatisering echter naar een heel ander niveau. Om te begrijpen hoe ze dit doen, is het goed om eerst uit te leggen wat een cobot precies is. Een cobot staat voor ‘collaboratieve robot’. Dit type robot is speciaal ontworpen om met mensen samen te werken in een gedeelde werkomgeving. In tegenstelling tot traditionele industriële robots, die vaak gescheiden zijn van mensen door veiligheidshekken.
Wat Festo’s cobot zo veilig maakt is de toepassing van pneumatische drives, zes in totaal. De drukregelaars zijn zeer precies en je duwt hem eenvoudig weg als dat nodig is. Met zijn snelle reactietijd en nauwkeurige positionering kun je met de Cobot de productiviteit van een productielijn aanzienlijk verbeteren. Of, zoals Festo het zelf omschrijft: “Cobots ontlasten werknemers bij bijzonder inspannende of eentonige taken: daardoor krijgen ze nieuwe vrijheid, hun werk wordt gemakkelijker en gezonder. Bovendien lukt de samenwerking tussen mens en robot met geen andere technologie zo fijngevoelig als met de flexibele pneumatiek.” Kortom, wanneer je deze bionische collega in spé slim aan het werk zet, kan deze een trouwe metgezel zijn in je productieproces. Bovendien wordt hij nooit moe.
Bekijk deze korte demonstratie van de cobot tijdens de World of Technology & Science beurs in 2022.
Flexibel en eenvoudig te programmeren
Een van de belangrijkste speerpunten van Festo was om met de cobot in te kunnen spelen in de snel veranderende automatiseringsbehoeften. Flexibel kunnen optreden in veranderende situaties dus.
Dit heeft zich vertaald in onder andere het gebruiksvriendelijke programmeringssysteem. Deze is namelijk gebaseerd op een grafische interface in plaats van een (vaak complexe) programmeertaal. Hierdoor is deze ook goed te programmeren door de minder technisch onderlegden onder ons.
Teach-in-functie
Een andere manier van in-leren is door het zogenaamde “hand teaching”. Hierbij programmeer je met een ‘teach-in functie’ diverse tussenstops in, zonder dat dit individueel of te gedetailleerd gebeurt. Je voert bewegingen namelijk eenmalig met de hand in om later door de cobot herhaald te worden. Deze eenvoudige methode maakt deze bionische hand ook bij kleine batches al snel rendabel.
Modulair combineren en aanpassen
Een andere mooie feature van de Festo Cobot is de modulariteit. Je kunt de cobot aanpassen aan je specifieke wensen door bijvoorbeeld grijpers, sensoren en andere componenten toe te voegen. Zo ben je in staat om deze een breed scala aan taken uit te laten voeren: van pick-and-place tot assemblage en inspectie. Een paar voorbeelden van toepasbaarheid zijn:
- Het laden en ontladen bij testprocessen
- Beladen van machines, zoals bij draaibanken of freesmachines
- Het aanbrengen van labels of etiketten
- Residu weg- of afblazen
- Het spuiten van onderdelen
Technische details
- Gewicht: >20 KG
- Maximum bereik: 670 MM
- Maximale belasting: 3 KG
- Herhaal nauwkeurigheid: +/-0,3 MM
- Drukvoorziening: min. 5,5 en max. 6,5 BAR
- Omgevingstemperatuur: 0…+50°C
- Stroomvoorziening: 24 VDC
- Montagepositie: Vloer- en plafondmontage
- Geluid: >61 dB(A)
Collaboratieve robotica succesvol inzetten?
Ik hoop dat je na het lezen een beter beeld hebt van de cobot en zijn mogelijkheden. Wil je meer informatie over dit soort collaboratieve robotica, of suggesties hoe je je bedrijfsprocessen efficiënter kunt automatiseren, neem dan gerust contact met mij op. Pas je momenteel al een cobot toe? Deel dan vooral ook jouw ervaringen onder dit artikel.
Lees ook:
Precisie voor de procesindustrie: Festo’s actuatoren en afsluiters
Festo lanceert vijf nieuwe grijpers
Festo’s grijpertechnologie neemt je het werk uit handen
Solide pneumatiek met de MS Basic-componenten van Festo
Heeft dit artikel je geholpen?
Productspecialist pneumatiek