Energie besparen binnen je pneumatiektoepassing is in deze tijd niet meer weg te denken. Perslucht en hiermee pneumatiek kost veel energie en dit verdient de volle aandacht. Vaak kun je door een paar kleine wijzigingen al snel veel energie besparen om zo ook tot lichtere CO2 footprint te komen. In dit blog deel ik graag een paar tips en ontwikkelingen om energie te besparen.
Los lekkages op
Mijn eerste tip is het voorkomen of oplossen van lekkage. In vele werkplaatsen of productie-plants met pneumatische onderdelen hoor je vaak sissende geluiden. Vaak denkt men dat dit zo hoort. Integendeel. Dit komt door lekkages en kost veel energie en dus geld!
Gelukkig zijn er tools verkrijgbaar om de lekkage op te sporen. Met een in-line flowmeter of een ultrasoon lekdetector bijvoorbeeld, controleer je of er stroming is terwijl dit niet zou mogen.
Vaak zijn de koppelingen en stangafdichtingen de plekken waar de grootste lekkages zich voordoen. Heb je de lekkage eenmaal opgespoord dan is deze vaak vrij eenvoudig op te lossen.
Zeker bij insteekkoppelingen is het zaak dat deze recht worden afgeknipt zodat ze goed afdichten tegen het rubber in de koppeling. Als extra tip wil ik meegeven: gebruik koppelingen die vanuit de fabriek reeds voorzien zijn van een laagje teflon om de schroefdraad. Hiermee is de kans nog kleiner dat er perslucht ongewenst wegvloeit.
Optimaliseer het productieproces
Mijn tweede tip is het optimaliseren van het productieproces. Veelal zijn er punten binnen de pneumatische keten te ontdekken die meer energie kosten dan nodig. Loop daarom je installatie na en stel vast of je verbeteringen kunt doorvoeren. Denk eens aan de volgende zaken.
Gebruik de juiste slangen
Bekijk of de slangen juist zijn gedimensioneerd. Deze mogen niet te dun, te dik of veel te lang zijn. Daarnaast mogen er ook niet te veel bochten zijn. Deze verhogen namelijk de weerstand wat zorgt voor drukverlies.
Optimaliseer de luchtstroom met flowmeters
Gebruik een flowmeter, ook wel debietsensors genoemd, wanneer machines veel perslucht verbruiken. Pas daarnaast ook altijd proportionele drukregelaars toe voor de juiste druk. Bijvoorbeeld met de SFAM debietsensor van Festo.
Vacuümgeneratoren voor meer controle
Kijk of je bij vacuümtoepassingen efficiëntere vacuümgeneratoren kunt toepassen. Eventueel met een stukje intelligentie voor meer controle over het proces. Bijvoorbeeld met de OVEM vacuümgenerator van Festo.
Verlaag de druk waar kan
Onderzoek of je mogelijkheden hebt om de druk te verlagen. Dit kost minder energie. Uiteraard mag dit het productieproces niet negatief beïnvloeden. Te hoge of lage druk kan storingen veroorzaken.
Ook is het niet altijd nodig om bijvoorbeeld voor de retourslag van een cilinder dezelfde 6-7 bar te gebruiken. Hier zijn per situatie oplossingen voor te bedenken. Zo kun je bijvoorbeeld bij een secundaire aansturing met een lagere druk werken.
Vragen, opmerkingen of suggesties?
Het bovenstaande vormt de basis voor het terugbrengen van persluchtverbruik en daarmee energie. Maar aangezien lekkende koppelingen vaak al 70% van de gehele lekkage veroorzaken, is dit een belangrijke stap om mee te beginnen. Heb je een andere besparingstip voor pneumatiek of een technische vraag. Laat gerust hieronder een reactie achter of neem contact op. Ik en mijn collega’s staan voor je klaar.
Lees ook:
Festo’s VPPI: de stille kracht voor vele toepassingen
Zo configureer je eenvoudig ventieleilanden van Festo
Festo’s grijpertechnologie neemt je het werk uit handen
Solide pneumatiek met de MS Basic-componenten van Festo
Heeft dit artikel je geholpen?
Productspecialist pneumatiek