Binnen de pneumatiek bieden ventieleilanden vele mogelijkheden. Door ventielen slim te combineren houd je meer controle over je toepassing. In dit blog neem ik je mee in de verschillende mogelijkheden en help je bij het maken van de beste keuze.
De basisvragen rond ventieleilanden beantwoorden
Ventieleilanden zijn combinaties van ventielen. Ze bieden oplossingen voor meer complexe en specifieke pneumatiektoepassingen. Zo zijn er normventieleilanden, applicatie specifieke ventieleilanden en universele ventieleilanden. Je zoektocht begint dan ook met de vraag waar moet het eiland aan voldoen? Denk daarbij aan de volgende punten:
- De hoeveelheid en de ventieltypen
- De benodigde communicatie: alles apart, multipool, bus-systeem, IO-link, etc.
- Overige benodigde functies, zoals drukzones, proportionele ventielen, geïntegreerde IO modules, etc.
- De omgeving waarin het ventieleiland geplaats wordt
- Aanvullende wensen rond bijvoorbeeld duurzaamheid, veiligheid of energiebesparing
Eenvoudig configureren met Festo’s Quick Search Plus
Zodra bovenstaande gegevens duidelijk zijn, kun je op diverse manieren een eiland configureren. Dit kan bijvoorbeeld op de site van Festo zelf maar ook vrij simpel via het programma Festo Quick Search Plus! Download deze en selecteer onder productzoeker “ventieleilanden”. Hiermee kun je stap voor stap jouw ventieleiland configureren. Voor meer informatie lees mijn eerdere blog ‘Complete tool: de Quick Search Plus van Festo’.
Ik neem je nu mee door het configuratieprogramma.

Voor de meest voorkomende eilanden selecteer je “universele ventieleilanden”. Hier vanuit kun je aan de linkerzijde je basiswensen invullen, zoals elektrische aansturing.
Vervolgens maak je hier de keuze maken tussen:
- Individuele bekabeling ofwel aparte aansturing per ventiel
- Multipoolaansluiting. Hiermee sluit je het gehele ventieleiland met één stekker aan. Afhankelijk van het aantal functies en ventielplaatsen heb je ook de keuze uit diverse stekkers
- Diverse interfaces / bus-systemen. Hierbij kies je het type protocol dat je wilt gebruiken of dat er al een aanwezig is.
- Etc.
En, niet onbelangrijk, welke ventielfuncties wil je gebruiken.
- 5/2 mono- of bi-stabiele ventielen
- 3/2 mono- of bi-stabiele ventielen zowel NC of NO
- 5/3 ventielen en welke middenpositie is gewenst, normaal gesloten, belucht of ontlucht
- Proportionele drukregelventielen
- Etc.
Wanneer je hier de eerste selectie in heb gemaakt, verschijnen aan de rechterzijde de beschikbare eilanden die aan je specificaties voldoen. Deze kun je vervolgens naar wens verder configureren.
Een voorbeeldconfiguratie
Een modern, veelzijdig en veel toegepast eiland is de VTUG-serie van Festo. Deze zal ik hier als voorbeeld nemen voor mijn configuratie. Hierbij heb ik de volgende basiswensen genomen:
- Aansturing via multipool
- Voorzien van 6x 5/2 mono-stabiel ventiel en 8x 3/2 normaal gesloten ventiel.
- Uitgaande poorten graag Ø6mm
- Aansluitingen aan de linkerzijde
- Inclusief 5 meter kabel
Met deze “basis”-gegevens kunnen we al een begin maken en komen we op het volgende configuratiemogelijkheden:

De blauwe ster bij de te selecteren opties betekent dat dit een standaard is. Specificeer je dit niet dan geldt deze standaardoptie. Houdt hier dus rekening mee.
Na deze stap vullen we de ventielen in het programma in. In mij geval een 6x 5/2 mono-stabiel ventiel en een 8x 3/2 normaal gesloten ventiel. De 8×3/2 kan ik vervangen door gecombineerde ventielen. In dat geval worden het 4 stuks 2×3/2 NC. Verder laat ik alles weer standaard zolang dit niet door de klant gespecificeerd is.

Dan is er nog een derde invulveld waar we eventueel de bevestiging en kabel selecteert.

Zodra alle vinkjes in de tabbladen blauw zijn, is de configuratie compleet en werkend. Deze kun je bij ons aanvragen i.v.m. prijs en levertijd.
Eventueel kun je ook nog een 3D-bestand downloaden t.b.v. het tekeningenpakket (hier kan echter wel een Festo registratie voor verplicht zijn).

Na het configureren heb je een lange codering die je heel eenvoudig naar ons kunt mailen naar festo@indi.nl t.b.v. een prijsopgave.

Let er hierbij wel op dat je de gehele codering kopieert en plakt zoals deze exact staat aangeven. Een andere mogelijkheid is om het “weergave overzicht” toe te sturen.
Vragen of opmerkingen?
Ik hoop dat je met de basisvragen en mijn uitleg over de Quick Search-configuratie je eigen ventieleiland kunt samenstellen. Mocht je er toch niet helemaal uit komen of een andere vraag over pneumatiek hebben, neem dan gerust contact met mij op. Of laat onder dit artikel een bericht achter.
Handige links van Festo:
Hoe stel ik het juiste ventieleiland samen?
Haalbare stappen naar digitale netwerken
Webinar ventieleilanden
Lees ook:
Complete tool: de Quick Search Plus van Festo
Zo vind je eenvoudig reserveonderdelen voor Festo-producten
Hoe kies ik het juiste druk- of filterreduceerventiel?
Festo’s nieuwe smoorventiel is meer dan een VFOEfje
De elektrisch en pneumatisch bediende ventielen van Festo
Heeft dit artikel je geholpen?

Productspecialist pneumatiek