Een goede werkomgeving, gezonde voeding en sociaal contact zijn belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid. Vitale medewerkers zijn productiever en minder vaak ziek. Maar hoe zorg je er nou voor dat vitaliteit op de werkvloer leeft? Onze ‘gezondheidsguru’ maakt er werk van.
Gezondheidsguru
Met zelfsturing is het gemakkelijk rollen te creëren. Daarbij is het helemaal leuk om rollen te maken die niet onder normale werkzaamheden vallen: zoals de rol gezondheidsguru. Het doel van deze rol is om de medewerkers zo gezond en fit mogelijk te krijgen. De verantwoordelijkheden zijn het plannen van activiteiten om de conditie te verbeteren, het eten van gezonde voeding te stimuleren en de fysieke gezondheid te monitoren.
Stap eens achter je laptop vandaan
Velen zitten tijdens het werk vaak de hele dag achter onze computer. Wist je dat beeldschermwerk voor een grote lichamelijke belasting zorgt? Daarom stappen wij drie keer per week even achter onze laptop vandaan. Een sessie duurt 10 minuten, waarin we doen oefeningen doen om onder andere onze rug, nek, schouders en polsen soepel te houden.
Het doel van deze sessie is:
- Overmatige spierspanning doorbreken
- Bewustwording of deze spieren ontspannen zijn
- Doorbreken van eenzijdige belasting
- Verbeteren van de doorbloeding
Iedereen weet dat het belangrijk is, maar toch schiet het er vaak bij in. Naast dat het bijdraagt aan je vitaliteit, zorgt deze sessie ook voor sociale interactie. Ondertussen kletsen we met elkaar en delen we leuke verhalen. Omdat de tijden van de sessies niet altijd lekker uitkomen, heeft iedereen ook een boekje met de oefeningen thuis.
Fitte break van de week
Naast het laagdrempelige ‘Stap eens achter je laptop vandaan’ hebben we bij INDI een fitte break van de week. In deze 3 kwartier durende workout werken we aan conditie en spieropbouw. Het kan van alles zijn zoals tae-bo, aerobics of krachttraining. We gaan in ieder geval zweten om daarna weer fit de rest van de week te vervolgen. Ook deze sessie zorgt voor sociale interactie. Via teams zie je je collega’s en na de sessie praten we nog even door terwijl we een beetje afkoelen.
INDI-anen lopen naar INDIa
Vorig jaar zijn we tijdens de coronapandemie begonnen met een virtuele wandeling. Met een gezamenlijk doel lopen we een rondje rondom de wereld. Onze eerste etappe ging naar India, 1975 km in totaal. Werknemers kunnen zelf wandelen, hardlopen of fietsen waarbij we de afgelegde kilometers bijhouden. Gezamenlijk proberen we zo snel mogelijk in India aan te komen. Het blijkt al snel dat onze collega’s wel houden van een activiteit in de natuur. Binnen 3 maanden hebben we ons doel bereikt. Tijd voor een nieuwe bestemming. Sinds juni vorig jaar zijn we onderweg naar Rusland. In totaal 12.000 km. Helaas is er in de winter een stuk minder gelopen waardoor we er nog niet zijn. Tijd voor een nieuwe boost.
Preventief Medisch Onderzoek
Volgens de wet- en regelgeving ben je als werkgever verplicht een periodieke gezondheidscheck aan te bieden. Dit kan in allerlei varianten zoals bijvoorbeeld een Preventief Medisch Onderzoek (PMO). Het PMO is een uitgebreid onderzoek naar de fysieke en mentale gezondheid. Omdat we gezondheid bij INDI belangrijk vinden hebben wij afgelopen maand een PMO gehouden.
Het onderzoek start met een vragenlijst met uiteenlopende onderwerpen gericht op leefstijl, voeding, bewegen, werkdruk en ongewenst gedrag. Daarnaast is er een fysiek onderzoek uitgevoerd met verschillende testen. Door middel van een prikje in je vinger is, in het bloed, de cholesterol- en glucosewaarde gemeten. Daarnaast is de knijpkracht, longinhoud, bloeddruk en zuurstof in het bloed gemeten. De weegschaal om gewicht, BMI, vetpercentage en lichaamsvocht te berekenen mag niet ontbreken. Als laatste is er een oogtest voor veraf en dichtbij afgenomen. Het fysieke onderzoek is afgesloten met een adviesgesprek.
Deze onderzoeken zijn geheel vrijwillig en anoniem. De werkgever krijgt niet te weten wie er hebben meegedaan of wat de uitkomst was. Elke collega heeft een dashboard waarop de uitslagen te zien zijn. Leuk om dit na een bepaalde periode opnieuw te doen en de resultaten te vergelijken.
Mountainbiken
Bij INDI is altijd ruimte voor goede ideeën. Met een aantal collega’s op vrijdagmiddag het bos in op de mountainbike? Regelen we! Een van onze collega’s is een MTB-fanaat en heeft, voor de liefhebbers, in kleine groepjes een clinic georganiseerd. Ze werkten aan de basisvaardigheden op de MTB (positie op de fiets, remmen, schakelen, klimmen, kijktechniek etc.). Als afsluiter is er een MTB-route door de bossen gereden.
Zoals je leest besteden we bij INDI volop aandacht aan gezondheid. Wij vinden dit belangrijk en het is onderdeel van onze cultuur. Elke collega heeft thuis zelf een BINGO-kaart om op een speelse manier bezig te blijven met de mentale en fysieke gezondheid, sociale interactie en voeding. Verder kan elke collega ideeën aandragen. Wie weet wat voor leuks we binnenkort gaan ondernemen.
Lees ook:
Hoe werkt een zelfsturende organisatie?
Een sabbatical nemen in een zelfsturende organisatie
Ontmoet onze klantexperts