“De basis van ijsjes maken is simpel,” verklapt Nico. “Je hebt een ijsmix nodig, op basis van bijvoorbeeld zuivel of water, en een koelsysteem. Via de vriezer pomp je de mix in een mal. Daarna vries je deze verder aan en heb je een ijsje. Momenteel maken we hier in ‘Sint Nyk’ 180 soorten ijs en zo’n 450 producten. Alle facetten van het ijsmaken, van ideeënvorming, tot de productie en het verzendklaar maken, vinden hier plaats.”
Sinds 1928 maakt het bedrijf al ijsjes. Hoewel aan de ijsproductie zelf in een kleine honderd jaar weinig veranderd is, maakten de productontwikkelingen, opschaling naar astronomische aantallen en het verpakkingsproces het totaalproces wel technisch veel complexer. Maar een techneut als Nico is vertrouwd met dit soort uitdagingen. Van jongs af aan is hij al met techniek bezig. “Mijn passie voor techniek is aangeboren. Thuis hadden we een installatiebedrijf waardoor ik al op jonge leeftijd in aanraking kwam met techniek. Toen ik 5 of 6 jaar was, ging ik meesleutelen aan fietsen, bromfietsen, witgoed en bruingoed. Mijn vader en mijn oom waren actieve motorsporters. Ik had vroeger al jong een bromfietsje en later een crossmotor. Het sleutelen, dat zat er gewoon in”, herinnert Nico zich met een brede glimlach.