Het geheim van MMG: creatief maatwerk met verkeerde onderdelen

Gehamer op staal, geknetter van lasvlammen en snerpende slijpers klinken over de West-Friese tulpenvelden. Ze komen uit de werkplaats van Metaal Maatwerk Groot (MMG). Sinds 2017 maken ze hier unieke technische oplossingen. Gevestigd in het Noord-Hollandse Hem begon Ronald Groot hier zijn bedrijf. Eerst als eenmanszaak. Nu werken er acht ‘Willie-Wortels’ aan maatwerk oplossingen. Het geheim daarvan schuilt vaak in de toepassing van onderdelen op een manier waarvoor ze eigenlijk niet bedoeld zijn. Oprichter van MMG Ronald Groot vertelt graag zijn succesverhaal.

Video afspelen over INDI_MMG_POSTER_VIDEO

“Wij gebruiken onderdelen vaak niet waarvoor ze bedoeld zijn”

Ronald Groot

Oprichter Metaal Maatwerk Groot

Ronald Groot

“Wij gebruiken onderdelen vaak niet waarvoor ze bedoeld zijn”

Ronald Groot

Ronald Groot

Oprichter Metaal Maatwerk Groot

Voor Ronald en zijn team is de uitdaging het mooist

Klanten kloppen bij Ronald en zijn team aan met bijzondere technische vraagstukken. Ronald: “We werken hier altijd aan verschillende projecten en hebben hier nog nooit twee keer hetzelfde gemaakt. Elke opdracht is uniek. Daarbij is het telkens weer de vraag of we zelf het wiel moeten uitvinden of bestaande machines kunnen aanpassen en ombouwen. Veel dingen die we maken pakken we op vanaf het ontwerp tot de inbedrijfstelling op locatie. Voor ons is de uitdaging het mooist, aan seriewerk hebben we een hekel”, lacht Ronald. “Kijk – hij wijst naar een graafmachine die voor onderhoud in de werkplaats staat – de klant wilde stroomkabels kunnen leggen in een tuin op bijna een meter diepte, maar die was moeilijk te bereiken. Wij hebben als oplossing een kleinere graafmachine gemaakt. Deze is samengesteld uit onderdelen die we hadden liggen, zoals een rupsonderstel en een kettinggraver van een andere machine. Deze graafmachine draait nu al twee jaar en de klant is er nog dagelijks heel blij mee.”

INDI_Klantcase-MMG

De eerste steen werd gelegd met technisch LEGO

Ronalds passie voor techniek ontstond in de tulpenkwekerij van zijn ouders. Daar werkte hij jarenlang samen met zijn broer. Terwijl zijn broer al vrij snel wist dat hij verder wilde in de tulpenbollen, merkte Ronald dat hij het sleutelen aan de bedrijfsmachines eigenlijk veel interessanter vond. Ronald: “Vanaf het spelen met technisch LEGO was het eigenlijk wel duidelijk welke kant ik op zou gaan…” Na mbo metaaltechniek en een studie werktuigbouwkunde te hebben afgerond, ging Ronald aan de slag in het bedrijfsleven. “Ik werd losgelaten op allerlei verschillende werkzaamheden. Helaas moest mijn laatste werkgever vanwege gezondheidsklachten zijn bedrijf inkrimpen. Toen had ik de keuze om weer voor een werkgever aan de slag te gaan of om voor mijzelf te beginnen.”

Van losse naar vaste medewerkers

“Met een aantal klanten van mijn vorige werkgever en in samenwerking met de familie, startte ik mijn eigen bedrijf: Metaal Maatwerk Groot. De opdrachten voerde ik uit in samenwerking met een aantal vaste zzp’ers. Inmiddels hebben zeven man een vast dienstverband en heeft hij compagnon Cor Peerdeman aan zijn zijde. We hebben er nog steeds heel veel lol in en de groei kunnen we eigenlijk niet tegengaan. De klanten van het eerste uur, zijn nog steeds klant.” Momenteel doet Ronald de werkvoorbereiding en engineering en zijn compagnon Cor runt de productie, zodat Ronald zijn ‘gekke ideeën’ kan maken.

“We hebben er nog steeds heel veel lol in en de groei kunnen we eigenlijk niet tegengaan”

Ronald Groot
Oprichter Metaal Maatwerk Groot

Gespannen gezichten en complimenten

Ook in het buitenland weten klanten steeds vaker de weg naar Metaal Maatwerk Groot te vinden. Zo was de gekste oplossing die uit Ronalds creatieve brein ontsproot voor een opdracht in Monaco. “De klant wilde een trap om een glazen lift hebben. In een aantal weken hebben we die ontworpen, gemaakt en geplaatst. We werkten met stalen delen die meer dan een ton wogen en we om de lift moesten draaien. De aanwezigen hadden in het begin gespannen gezichten: gaat dit wel goedkomen? Toen de klus geklaard was kregen we de complimenten. Af en toe krijgen we nog steeds de vraag hoe wij dat voor elkaar hebben gekregen. We hebben daar nu een hele leuke referentie aan”, vertelt Ronald trots met fonkelende ogen.

Uit nood geboren zuigwagen

In de loods naast de werkplaats staat een bijzonder voertuig met een enorme zuigslang. Ronald: “Eigenlijk is deze zuigwagen uit nood geboren als lichtgewicht oplossing in situaties waar zware vrachtwagens schade aanrichten. Zo staan in recreatiegebieden hier in de buurt ondergrondse afvalputten van zo’n drie meter diep met een zichtbare afvalbak erbovenop. Normaal gesproken worden deze afvalputten leeggezogen door zware vrachtwagens. Deze wil je echter niet over een grasveld of door een bos laten denderen. Daarom hebben wij een kleinere, lichtgewicht oplossing ontwikkeld.”

INDI_Zuigwagen
INDI_Zuigwagen_1
INDI_Zuigwagen_2
INDI_Zuigwagen_3

“De technisch specialisten van INDI helpen ons vaak om de juiste onderdelen te vinden”

Ronald Groot
Oprichter Metaal Maatwerk Groot

Ronald: “Het unieke van deze zuigwagen is dat we onderdelen op een creatieve manier hebben toegepast. Zo hebben we een nieuwe zuigleiding aan een door ons opgevoerde bladzuiger weten te knutselen door een draaikrans van een aanhanger te gebruiken.”

Opdrachtgever voor de zuigwagen Antoon Vreeken is ook erg tevreden met zijn geraffineerde voertuig. “Nu is er voor de schoonmaak slechts één persoon nodig in plaats van vijf. De anderen kunnen weer leukere dingen gaan doen.”

“De technisch specialisten van INDI helpen ons vaak om de juiste onderdelen te vinden”, aldus Ronald. “Door hun hulp in te schakelen vinden we snel de juiste onderdelen. Zo helpen wij ónze klanten ook weer sneller.”

“Nu is er voor de schoonmaak slechts één persoon nodig in plaats van vijf. De anderen kunnen weer leukere dingen gaan doen.”

Ronald Groot
Oprichter Metaal Maatwerk Groot

Het bestelgemak van alles onder één dak

Ronald: “Om klanten snel een passende oplossingen te kunnen bieden, is de nachtbezorging van INDI voor ons ideaal. Hiermee kunnen de jongens ’s ochtends meteen aan de slag met de bestelde onderdelen. Dat is perfect. Het bestelgemak en het feit dat de meeste onderdelen in één webwinkel beschikbaar zijn, helpt daar enorm bij. Zo hebben we er geen omkijken naar, komt het werk nooit stil te staan en kunnen we ons richten op steeds leukere opdrachten.”

IND_MMG_KLANTCASE

Heeft dit artikel je geholpen?

Post Views: 28.194