Vandaag staat een bezoek aan het in Arnhem gevestigde QING op ons programma. Behalve dat dit bedrijf net zo veel letters als INDI in haar naam heeft en die dan ook in grote kapitalen laat schrijven, weten we voor de rest nog niet veel van deze onderneming. Iets met mechatronica en zo, krijgen we door. Onze nieuwsgierigheid wordt op de proef gesteld.
Het is op een maartse dag dat we richting Arnhem trekken. Het zou al lenteachtig weer kunnen zijn, maar hoe dichter we Arnhem naderen, hoe meer Koning Winter (geholpen door een Russische beer…) van zich laat spreken. Eenmaal bij de oude Akzo-gebouwen gearriveerd, zorgt een enorme sneeuwbui ervoor dat we snel het pand van QING binnengaan. We zijn erg benieuwd naar wat het bedrijf hier zoal doet.
Innovatie en verduurzaming
De website die ons al enige informatie heeft toegereikt, maakte eigenlijk alleen maar nog nieuwsgieriger. Een breed scala aan activiteiten passeert daarop de revue: engineering, machinebouw, projectmanagement en innovatie, you name it. Hopelijk kan vandaag Mechanical Lead Engineer Marc Salemink duidelijkheid brengen. Bij de eerste kennismaking met Marc in ‘zijn’ kantoor is al meteen duidelijk dat we hier met een sterk op innovatie gericht bedrijf te maken hebben. Alles ademt hier een soort van vernieuwing uit. Dat begint al met een kantoor gevuld met voornamelijk jonge medewerkers. Hier geen saai ingericht kantoor, maar open space. Dat ook de factor humor bij de medewerkers niet geheel onbelangrijk is, verraden de sanseveria’s die bij elk bureau staan opgesteld. Dan hoef je thuis tenminste niet achter de geraniums te zitten…
Marc, wat doen jullie precies? Het antwoord is al iets langer dan ik gehoopt had, maar wel verwachtte: ‘QING is een vrij jong en eigenzinnig ingenieursbureau. Onze medewerkers leveren innovatieve en duurzame oplossingen op het gebied van industriële automatisering, speciaal machinebouw en energie. Wij doen dat voor een breed scala aan opdrachtgevers, veelal in de voedsel- en verpakkingsindustrie. Maar ook voor bijvoorbeeld vastgoedontwikkelaars en onderwijsinstellingen’.
Engineering
Oké, maar vandaag willen we het een beetje bij de engineering-kant houden, Marc is tenslotte ook engineer ofwel werktuigbouwkundige. Marc: ‘Ja, dan zit je hier goed. QING heeft 4 vestigingen: Arnhem, Borne, Utrecht en Wageningen. Vanuit Arnhem (hoofdvestiging) en Borne vinden de “in huis” engineeringswerkzaamheden en detacheringswerkzaamheden plaats. Vanuit Utrecht alleen detachering. Vestiging Wageningen is vooral gericht op sustainable werkzaamheden.
In totaal zit QING nu op zo’n 80 mensen. Dat vinden we al heel wat. Zeker als je ziet waar we vandaan komen, van het kleine clubje dat we toen waren, alweer 5 jaar geleden. QING is weer voortgekomen uit andere bedrijven. Gekscherend hebben we toen wel eens geroepen dat we naar 100 medewerkers wilden. Daar zitten we nu al akelig dichtbij.’
Build smart
Smart machinebouw lazen wij ergens, wat houdt dat in, Marc? ‘Dat is kortgezegd het ontwerpen van speciale machines voor onze doelgroep en bestaande machines slimmer maken. Dit gebeurt op het gebied van rendement en automatisering en het genereren van data uit de machine. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om onderhoud aan machineonderdelen te voorspellen. In de voedselindustrie wordt veel met energie slurpende machines en processen gewerkt. Wij kijken ook of dat anders kan, daar blijkt nog veel winst te halen. En zeker nu we de transitie naar andere energiesystemen moeten maken, levert dat weer nieuw werk op, ook voor ons.’
Trappen en schoren
Momenteel is Marc bezig met een project waar ook de INDI-onderdelen nauw bij betrokken zijn. Marc: ‘Voor een opdrachtgever zijn we bezig met een compleet nieuwe machine, gebaseerd op een reeds aanwezige machine. De nieuwe is van meer mogelijkheden en verbeteringen voorzien en uitgevoerd naar de standaarden van de huidige markt. Het is voor een grote fabrikant van trappen, ladders en steigers. Daar hebben we al een langere relatie mee. We hebben destijds een persmachine voor de schoren van trappen en steigers ontwikkeld. We hebben toen zelf een hydraulische pers ontwikkeld. En daar kwam de Powerpack van INDI bij om de hoek kijken. De nieuwe machine is zo ontwikkeld dat deze kortere en langere producten kan verwerken. De afgelopen 3 weken hebben we hier op onze ontwikkelingsafdeling de testfase gehad. Deze week wordt de machine, na afstemming met de klant, afgeleverd.’
“Dat is mooi natuurlijk, een leverancier die meedenkt”
Meedenken
‘Voor de betreffende machine hebben we niet zo gek veel andere dingen besteld bij INDI, behalve dan bepaalde sensoren, lagers en Festo-onderdelen. Die laatste onderdelen kunnen we allemaal met een korte levertijd bestellen. En levertijden zijn toch wel erg belangrijk, hoewel we met bepaalde onderdelen ook wel ruim van tevoren kunnen plannen, zoals met de hydrauliek Powerpack. Daar waren nog wat kleine wijzigingen voor nodig van onze kant. We hebben gevraagd of de 2 ventielen bovenop op een iets andere plek geplaatst konden worden. Dat kon en dat is mooi natuurlijk, een leverancier die met je meedenkt.’
Werk aan de (steeds duurzamere) winkel
Voorlopig hebben ze het razend druk daar bij QING. ‘Alleen voor dit jaar hebben we al tal van turnkey projecten lopen, dus dat belooft nog wat! Voor onze duurzaamheidstak hebben we net het zonnepark bij Geldermalsen opgeleverd. Daar liggen 34.000 zonnepanelen op een voormalige vuilstortplaats. Dat hebben we vanaf vergunningsaanvraag tot aan de realisatie en exploitatie begeleid.
Buiten sneeuwt het nog steeds als we het pand weer verlaten, maar bij QING zien ze voorlopig flink de zon schijnen.