Binnenkort is het dan zover: op 22 juni gaat de eerste editie van de INDI Robot Games van start. Bij dit toernooi voor vechtrobots, ontwerpen, bouwen en bedienen deelnemers op afstand bestuurbare robots. Het doel is simpel: het uitschakelen van de robot van de tegenstander. Wij gaan alvast een aantal deelnemers aan jullie voorstellen. Deze keer is het de beurt aan de gastheer: Team INDI.
Zijn jullie klaar voor het volgende team? Maak kennis met Team INDI. Jawel, het eigen team van de gastheer en organisator van de INDI Robot Games aanstaande zaterdag in Ulft. Erg sportief dat ze het aan durven om mee te doen aan deze battle. Want ga maar na: eigenlijk kunnen ze alleen maar verliezen. Worden ze laatste: dan is de afgang groot, worden ze eerste: dan zal er wel een hoop gedoe komen over ‘omkopen van de jury’ of ‘werken met voorkennis’ of zoiets. Het lijkt ons geen gemakkelijke opgave voor Team INDI. Maar laten we het hun gewoon zelf vragen. Hoe ver staat het met hun robot en wat denken ze in Ulft te kunnen gaan presteren? We zoeken ze op in het zenuwcentrum van INDI in Leek, of beter gezegd bij de afslag aan de A7 richting Groningen. Vanaf de snelweg zien we het moderne kantoorpand al liggen. Je zou hier alleen al willen werken voor het uitzicht. Maar goed, daar komen wij vandaag niet voor.
INDI en de Robot Games
Team INDI-lid Cornelis is nog even druk bezig met een klant als wij het modern ingerichte pand binnentreden. We krijgen eerst een prima koffie aangeboden en wachten aan de fraaie koffiebar: wachten is hier geen straf! Na Cornelis komt ook al vrij snel Marijn zich melden. Zij blijken het ‘drijvende duo’ van Team INDI te vormen, aangaande de Robot Games aanstaande zaterdag. Hoe is INDI eigenlijk bij de komende Robot Games verzeild geraakt? Marijn: ‘Tijdens een brainstormsessie met collega’s en Mastermilo – waar we al meer dingen mee hebben gedaan – kwamen we op het idee van de Robot Games. Wij leven hier natuurlijk van de techniek en technische onderdelen. De combinatie van techniek met robots bouwen was toen snel gelegd. Het is ook een mooie manier om praktisch met techniek bezig te zijn en het onder een breder publiek onder de aandacht te brengen’.
Arena Ulft
Dat is dan helemaal duidelijk. Maar toen moest er vervolgens nog wel het nodige geregeld worden. Want de vroegere Robot Games zoals die bij BNN op televisie uitgezonden werden, vonden allemaal plaats in Engeland, omdat alle knowhow en geschikte locaties daar aanwezig waren. Het was nu de bedoeling om het in Nederland te laten plaatsvinden, anders zou het voor veel deelnemende teams ook niet haalbaar zijn. Gelukkig kreeg INDI veel hulp van de Dutch Robot Games. Marijn: ‘Het vinden van een geschikte locatie was nog wel een ding ja. Uiteindelijk zijn we in Ulft uitgekomen. Daar bevindt zich een mooie, oude bedrijfshal. Eerst waren we nog op zoek naar een arena voor de zware robots (gewichtsklasse van 100 kilogram), maar dat bleek toch te duur en te ingewikkeld te worden. Dan moet je zo veel extra beschermende maatregelen nemen, dat was niet leuk meer. Dus toen hebben we gekozen voor de 13,6 kilogram-gewichtscategorie.’
Holy wat?
Maar mooi dat jullie zelf mee gaan doen, dapper ook! Cornelis: ‘Ja, nou, wij konden natuurlijk niet alleen aan de zijlijn blijven staan. En we hebben hier ook wel een aantal mensen werken die graag naar van die robot games kijken. Dus het was niet zo moeilijk om wat enthousiaste mensen voor ons team te vinden’. Dat team wordt verder gecomplementeerd door Rik, Eerjan, Erik, Jesse en Chris.
Inmiddels zijn we verhuisd naar buiten het kantoor om daar de robot van INDI te gaan bewonderen. Op de terrastafel buiten krijgen we de primeur. Stuurman Rik meldt zich nu ook. ‘Nou, dit is ‘m dan, de Holy crab’, stelt Rik de INDI-robot voor. Holy wat? ‘De Holy crab, zoals je kunt zien heeft onze robot een beetje de vorm van een krab’, licht Cornelis maar even toe. Ja inderdaad, nu zien wij het ook. Wat we ook zien is een vrij groot, robuust, maar ook zwaar ogende robot. Marijn: ‘Uh ja, dat was ook wel een dingetje. Het oorspronkelijke plan was om te gaan werken met twee pneumatisch aangestuurde grijparmen. Maar dat bleek nog niet zo eenvoudig en bovendien waren we bang dan niet onder de vereiste 13,6 kg te kunnen blijven’.
Tips & tricks
‘Verder hebben we gewoon de tips & tricks op onze eigen website gevolgd’, vervolgt Marijn, ‘dan kom je al een heel eind. Als je dan ook nog de diverse fora volgt en wat filmpjes op YouTube bekijkt, word je al veel wijzer.’ Maar het blijft toch ook wel veel ‘trial and error’, zo begrijpen we uit het verdere relaas. Cornelis: ‘Dat begon al met de elektronica: wat werkt wel en wat niet en hoe krijg je het allemaal een beetje fatsoenlijk in die robot gestopt. De tweede uitdaging was dan weer de materiaalkeuze. Aluminium leek ons het meest geschikt. Maar ja, lassen met aluminium lukte dan weer niet goed. Het laswerk wat je nu ziet verdient ook niet echt de schoonheidsprijs, haha, maar het is gewoon functioneel laten we maar zeggen.’ Marijn: ‘Het leuke is ook wel dat je via die fora weer met allerlei verschillende personen in contact komt. Zo zat ik op een gegeven moment om twee uur ’s nachts met iemand uit Duitsland te bellen die ons weer verder heeft geholpen. En hoewel we al halverwege maart zijn begonnen, is tijdsgebrek ook wel een punt. Je moet het toch allemaal voornamelijk in de avonduren doen. Maar het is zeker goed voor de teambuilding.’
And the winner is…
De Holy crab is nog niet helemaal af en ook is er nog niet veel mee geoefend qua besturing. Maar dat komt nog helemaal goed, verzekeren de mannen van Team INDI. Toch durven we bijna niet de laatste vraag te stellen: gaat de Holy crab winnen? Marijn: ‘Dat hang helemaal van de loting af, haha. We moeten in de eerste ronde niet gelijk de zwaarste tegenstander treffen. Maar dat maakt ook niet uit hoor. Het wordt gewoon een heel spectaculaire happening, daar in Ulft’.
Wil je alles weten over de technische totstandkoming van de Holy crab en het geheime wapen? Kijk dan naar de drie verschillende vlogs van Team INDI:
Feedback
Ben je ook bij de INDI Robot Games geweest? We horen graag wat je ervan vond! Heb je één minuut om onze vragenlijst in te vullen? Alvast bedankt!
Naar de vragenlijst