Binnenkort is het dan zover: op 22 juni gaat de eerste editie van de INDI Robot Games van start. Bij dit toernooi voor vechtrobots, ontwerpen, bouwen en bedienen deelnemers op afstand bestuurbare robots. Het doel is simpel: het uitschakelen van de robot van de tegenstander. Wij gaan alvast een aantal deelnemers aan jullie voorstellen. De laatste kandidaat in deze serie: Team ITsDone uit Weerselo.
De INDI Robot Games naderen met rasse schreden. Minder dan een dag nog te gaan en dan is het zover. We weten zeker dat voor een aantal teams de stress nu tot grote hoogte is gestegen. Niet zozeer omdat ze bang zijn om te verliezen. Nee, vooral om hun robot nog op tijd af te krijgen en helemaal tiptop aan de start te verschijnen. Het mooiste voorbeeld van deze last-minute-stress is waarschijnlijk het laatste team dat we gaan ontmoeten: Team ITsDone uit Weerselo. En hoewel hun naam behoorlijk geruststellend overkwam bij ons, veranderde die gemoedstoestand gedurende de tijd dat we een afspraak met het team wilden gaan maken. De eerste poging mislukte min of meer: op onze uitnodiging volgde een mail vanaf Curaçao, waarvandaan we de vriendelijke groeten terug kregen en een verwijzing naar een ander teamlid. Die vervolgens angstvallig stil bleef. Weken later dan toch maar weer terug naar de teamleider. Hebben jullie al iets? Ja hoor, was het geruststellende antwoord. Kunnen we langskomen? Gevolgd door nog een ja. Eerst was de plaats van afspraak Weerselo, een paar dagen van te voren veranderde deze naar Enschede en al onderweg in de auto weer terug naar Weerselo. Wij vinden alles goed.
Uiteindelijk ontdekken we dat de mooiste provinciale autoroute van Nederland ligt tussen Hardenberg en Weerselo (ergens dicht bij Duitsland), dat is ook wat waard! Het is de warmste dag van het jaar tot nu toe en we zijn allang blij dat robots niet zweten. Hoewel… oververhitting ligt ook bij robotwezens als gevaar op de loer, hebben we inmiddels geleerd van andere bezochte teams.
Paniek
We arriveren in Weerselo, bij het huis van Norbert. De heer des huizes heeft ons al gezien en komt naar buiten. Hoe gaat het ermee Norbert? ‘Tja, wil je de waarheid horen?’, antwoordt Norbert mij vertwijfelend. Ja, eigenlijk wel. ‘Ik ben net bij de groothandel hier om de hoek langs geweest. Daar zou ik de bestelde lagers voor de juiste wielaandrijving voor de robot ophalen. Maar ik kreeg de mededeling dat de levertijd geen twee dagen, maar vijf weken is geworden.’ Oh, dat klinkt niet goed. En nu? ‘Ja, nu weet ik het even niet. We zullen snel een goed alternatief moeten vinden, want anders…’ Want anders? Norbert: ‘Anders kunnen we aanstaande zaterdag niet eens aan de start verschijnen.’ Dit lijkt ons het juiste moment om eerst maar eens rustig om koffie te vragen.
Doen we het?
We krijgen koffie en zetten ons neer aan de tafel buiten in de tuin. We beginnen maar met wat neutrale vragen om onze gastheer wat te kalmeren. Even terug naar het begin, Norbert. Hoe zijn jullie zo betrokken geraakt bij de INDI Robot Games? ‘Dat was denk half januari. Ik volg al een tijdje Mastermilo, al sinds 2012 denk ik. Ook vanwege zijn leuke filmpjes over autocrossen, maar misschien daar later meer over. Die kwam toen met die oproep voor de Robot Games. Dat leek me wel wat. Ik heb toen een aantal vrienden uit Enschede gevraagd. Die zagen het ook wel zitten. Dus doen we het? “Jaaa!” zeiden ze allemaal.’
BLØF en drinken
Tijdens een concert van BLØF ontstond vervolgens met mede-teamlid Dieter het idee hoe de robot eruit moest komen te zien. Norbert: ‘Daar waren we snel over uit. Sowieso ontstaan bij ons de beste ideeën tijdens bezoeken aan concerten, feestjes en cafés, haha. Nou moet ik daar wel bij zeggen dat we ook best wel veel naar filmpjes van Battle Bots hebben gekeken. Dus de inspiratie was er wel. Een spinner ging het worden. De naam voor de robot was er ook snel: ITsDone. Zo heet mijn eigen bedrijf trouwens ook; een bedrijf in camera-, inbraak- en brandbeveiliging. Daarna hebben we wekelijkse bijeenkomsten gehouden met het hele team. Naast Dieter die ik van feestjes ken, hebben we Falco (ook van feestjes), Remco (oud-klasgenoot), Robert (mijn broer) en Marco (mijn zwager). Bij die bijeenkomsten, vaak in cafés, hebben we denk ik iets te veel de nadruk gelegd op de gezelligheid, en iets minder op de vooruitgang van onze robot.
De tijd vliegt…
Maar goed, jullie waren ruimschoots op tijd begonnen. Norbert: ‘Ja, dat wel. Maar ondertussen kwam er van alles tussen. Zo ben ik in de tussentijd getrouwd, waarvoor nog het nodige geregeld moest worden. Daarna ben ik twee weken op huwelijksreis gegaan, naar Curaçao. Toen ontving ik ook jullie interviewverzoek. Maar dat kwam dus even niet helemaal goed uit. Ik maakte me niet zo druk over de voortgang van het project, want ik dacht dat we een goed zelfsturend team hadden. Maar dat bleek bij terugkomst toch iets minder te zijn, haha. En zo waren we zo weer een maandje verder. Er moest nu toch wel wat gebeuren.’
Stand van zaken
Hoewel we het idee hebben dat Norbert weer wat rustiger is geworden, durven we nauwelijks te vragen hoe het er nu voorstaat, met ITsDone. Maar we doen het wel. Norbert staat op. ‘Kom maar mee naar de werkplaats, dan laat ik zien wat we tot nu toe hebben’, klinkt het twijfelachtig. De werkplaats bevindt zich in de grote schuur. Die blijkt helemaal bomvol met spullen te staan, dus wordt het een beetje kruip-door-sluip-door. ‘Ja, wel een beetje krap hier hè’, lacht Norbert. ‘Maar gelukkig heb ik een goeie deal gemaakt met mijn teamgenoten. Ik sponsor de onderdelen die we nodig hebben. In ruil daarvoor hebben de jongens toegezegd na de Robot Games mijn schuur te komen opruimen.’ Sterkte jongens! Ondertussen zijn we achter bij de werkbank gekomen en zien we ITsDone liggen.
Tijd voor een peptalk
Voor ons zien we ongeveer wat de bedoeling is van hoe ITsDone eruit moet komen te zien. We zien de wielen, we zien de verbindingsas, de aandrijving en het frame dat het geheel bij elkaar moet gaan houden. Maar ja, de goeie lagers ontbreken dus. Norbert: ‘Eerst was het idee om de wielen rechtstreeks op de motoren te zetten. Later hebben we er toch maar voor gekozen om er een tandwiel tussen te zetten met een ketting. Een omzetting van snelheid naar vermogen zeg maar, om de robot wat beheersbaarder te krijgen. Maar toen hadden we dus ook lagers nodig. Met een binnendiameter van acht millimeter, om precies te zijn. En die zijn dus moeilijk te vinden. Ach, we hebben nog twee dagen, het zal toch wel goed komen? Dit lijkt ons niet het moment om al te kritische vragen te stellen. Tuurlijk Norbert, het komt vast nog goed voor aanstaande zaterdag. En mogen we nu die mooie crossauto’s achter de schuur nog even zien? Norbert fleurt gelijk weer op. ‘Ja, tuurlijk. Dat is ook gaaf hoor om aan te sleutelen.’ Kijk, zo horen we het graag. Succes Team ItsDone! En sterkte nog even. Hopelijk zien we jullie zaterdag aan de start staan!
Feedback
Ben je ook bij de INDI Robot Games geweest? We horen graag wat je ervan vond! Heb je één minuut om onze vragenlijst in te vullen? Alvast bedankt!
Naar de vragenlijst