Donderdag 6 maart presenteerde Top Dutch Solar Racing hun nieuwe team tijdens een partner-evenement in Groningen. De nieuwe lichting, bestaande uit 27 ambitieuze studenten uit binnen- en buitenland, staan voor de taak om een geheel nieuwe zonneauto te bouwen. Dit najaar gaan ze de strijd aan tijdens Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Wat zijn de uitdagingen en plannen van het nieuwe team? Als trotse sponsor gingen we een kijkje nemen.
Trofee naar Groningen
Bij binnenkomst in de Energy Barn op de Zernike Campus blinken de zonneauto’s van de voorgaande teams in de warme lentezon. In chronologische volgorde zijn de bolides uitgestald, daaromheen een menigte van overwegend groene TDSR-shirts. De sfeer is positief en ontspannen. Voor het podium staat een tafel met daarop een helm, een schaalmodel van de laatste zonneauto en prijzen die TDSR in voorgaande edities in de wacht wist te slepen.
Het team behaalde sinds de oprichting in 2027 al hele consistente scores, waaronder een award voor best engineering en een aantal maal de vierde plek. “Een fantastisch resultaat, maar dat gaan we dit keer overtreffen”, aldus de kersverse teammanager Daan Willem Boonstra vanaf het podium. “We gaan voor de winst en we zorgen dat we die trofee meenemen naar Groningen!’’
Grote uitdagingen en een hecht team
Wat er allemaal komt kijken bij de bouw van een zonneauto en de logistiek van een wereldkampioenschap wordt duidelijk in een compilatiefilmpje van eerdere edities en een toelichting van marketingmanager Julliette Evers. Naast kennis, kunde en een goede samenwerking tussen de teams, beslissen uitgekiende strategieën en de zorg voor de kleinste details uiteindelijk de winnaar.
Een hele uitdaging. En daar komt bij dat dit jaar enkele regels zijn veranderd. Zo is onder andere het zonnedek vergroot van 4 naar 6 m², maar mag de accu maar 3 in plaats van 6 kWh zijn en moet de auto 5G kunnen weerstaan. Per slot van rekening is de racedatum ook nog eens met 8 weken vervroegd.
Het team werkt inmiddels al enkele maanden fulltime aan het project. Slapen op de werkvloer, series van lange werkdagen en doorwerken in de weekenden: de teamleden zijn er trots op. De samenwerking, uitdagingen en vooral ook lol die ze beleven tijdens de afgelopen maanden hebben voor een zichtbaar hecht en zelfverzekerd team gezorgd.
“Ons team is heel divers en dat is ook wat ons zo uniek maakt”, licht Boonstra toe. “Het team bestaat uit studenten van Groningen, Friesland en Drenthe. Ook zijn er veel verschillende nationaliteiten binnen het team.’’ Zo zijn er leden uit onder andere Cyprus, Iran en Spanje. “Daarnaast hebben we studenten van het Alfa College (mbo), De Hanze (hbo) en De RUG (universiteit). Hiermee onderscheiden wij ons van de andere teams uit Nederland en daar zijn we enorm trots op.’’
Een geheel eigen koers
De extra tijdsdruk is voor het team geen reden om het op safe te spelen. Het vertrouwen in eigen kunnen en in elkaar, maakt dat de ambitie van het team afspat. Dat werd zonneklaar toen technisch manager Cala Gonzalez het podium besteeg en het design van de nieuwe auto onthulde. De technische impressies op het grote scherm gooide hoge ogen bij alle bezoekers. Duidelijk geen gebaande paden, maar een geheel eigen koers. Met zo’n energiek team en visie is het niet lastig om je voor te stellen hoe die gouden trofee hier voor het podium zal staan.
Op vrijdag 6 juni presenteert het team in Groningen hun nieuwe zonneauto aan het grote publiek. Voor meer informatie zie https://solarracing.nl/
Lees ook:
Vierde plek voor Top Dutch tijdens European Solar Challenge