Op 24 september vond in de Groningse stadswateren de New Energy Regatta plaats. Tijdens deze duurzame boten-race namen 9 teams het op diverse onderdelen tegen elkaar op. INDI sponsort Spectrum Solarteam en het H2-team van het Alfa-college dat met ’s werelds eerste waterstofboot aan de start verscheen. Hoe beleefden beide teams de dag en de races?
New Energy Regatta
De race is een initiatief van een initiatief van Solar Sport One en Gemeente Groningen in samenwerking met New Energy Coalition. Het doel hierachter is om technische innovatie binnen de energietransitie te koppelen aan scholing en sport. Met onderdelen als slalom, match race, endurance en top speed zoeken de teams steeds grenzen van hun zelfgebouwde vaartuigen op. Met hun opgedane kennis en ervaring kunnen ze hun boten stapsgewijs verbeteren.
’s Werelds eerste waterstofboot
De primeur van de dag stond al vast. Deze ging naar het H2-team van het Alfa-College uit Groningen. Zij gingen namelijk te water met ’s werelds eerste waterstofboot. Dit unieke vaartuig trok behoorlijk wat bekijks. “Iedereen was erg nieuwsgierig naar hoe we dat nou precies gedaan hadden, een boot bouwen met waterstof. We blonken echt uit vandaag”, aldus Roan Kiel, teamleider en tevens piloot van het ‘waterstofteam’.
Geheel soepel ging het allemaal niet. Bij de keuring liep de boot al tegen een aantal uitdagingen aan vertelt Roan. “De veiligheid rondom waterstof is erg belangrijk. Je moet de elektriciteit goed nalopen. De boot moet helemaal waterdicht zijn. Ik ben nu kletsnat, daar zijn zeker wat verbeteringspuntjes. Daarnaast is de beschikbare kennis beperkter in vergelijking met de zonneboten. Hierdoor gaat een groot gedeelte van het proces in de research zitten.”
De waterstofboot was op de verschillende disciplines misschien niet de snelste, maar wel het meest innovatief. En dat leverde het waterstofteam de Groninger innovatieprijs 2021 op. Nu moest dit unieke vaartuig het opnemen tegen zonneboten maar in de toekomst krijgen de waterstofboten waarschijnlijk een eigen raceklasse.
Racen op zonne-energie
Aan het Spectrum Solarteam levert INDI als hoofdsponsor al enige tijd onderdelen. Bijzonder aan dit team is dat ze onafhankelijk zijn. De meeste deelnemende teams krijgen steun van een Hogeschool of Universiteit. Het Spectrum Solarteam is een eigen stichting bestaande uit zes jonge techneuten.
Piloot Mark Kooi was erg te spreken over de boot maar gaf aan dat nog niet alles vlekkeloos verloopt. “De grootste uitdaging deze race was het staartstuk gedeelte, het elektronische gedeelte zit nu goed in elkaar.” Spectrum ging te water met een nieuwe schroef, die de boot aandrijft. Tijdens de één tegen één-race kwam de boot echter stil te liggen. De boot werd naar de kant gesleept waar bleek dat de schroef het had begeven. Gelukkig lag een reserveschroef klaar en kon deze binnen enkele minuten vervangen worden.
In totaal werd het team uit eindelijk vierde. Voor de komende tijd zijn er genoeg ideeën om de boot te verbeteren. “Er komt een nieuwe aandrijving, die gaan we in elkaar zetten. En volgende jaar willen we over gaan op draagvleugels, daarmee kunnen we een hoop efficiëntie winnen,” aldus Mark.
Aan het eind van de dag ging het Sunflare Solarteam uit Drachten er met de eerste prijs vandoor. Vanwege de coronamaatregelen was het een uitgeklede editie maar niet minder succesvol. De zon scheen in de loop van de middag volop en menig fietser en wandelaar stopte even om een kijkje te nemen. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over toekomstige races? Kijk dan even op de website van de organisatie.
Technische vragen?
Heb je een (technische) vraag over de boten? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel.
Sponsorboten INDI:
Spectrum Solarteam
Alfa-College H2boot
Lees ook:
De blogs over Spectrum Solarteam
Solar Team Eindhoven onthult rijdend huis op zonne-energie