INDI sponsort al enige tijd de Hanze Racing Division (HARD). Deze onderwijsstichting helpt studenten de ins en outs bij te brengen van het bouwen van een elektrische raceauto en het runnen van een organisatie. Wij bezochten het raceteam tijdens een testdag op het TT-circuit in Assen en spreken teammanager Jasper Oosterheerd. Hoe staat het ervoor met hun elektrische auto, welke obstakels werpt corona op, en voor welke uitdagingen staan zij de komende tijd? “Van verbranding naar elektrisch is een gigantische overstap. Die kennis willen we goed doorgeven.”
Meters maken
Op deze testdag hebben tien teamleden zich verzameld langs het asfalt van de junior track om de prestaties van hun bolide te meten. Hoewel de lentezon fel schijnt, hebben meesten warme winterjas aangetrokken. Teammanager en student mechanical engineering Jasper bekijkt door zijn aviator-zonnebril hoe zijn team voorbereiding treft. Een van de coureurs zet zijn helm op en maakt zich klaar om hun 04 benzineraceauto.
“Deze 04-auto gaat niet meer meedoen aan de competitie, dus iets aanpassen hoeft niet meer”, vertelt Jasper. “Het gaat erom dat de coureurs leren hoe het voelt om in zo’n auto te rijden en de andere teamleden dit zien. Op de baan voegen wij onze eigen aanvullingen toe, zoals pionnen voor slaloms. Want in het regelement staat hoe een baan eruit komt te zien.”

Van benzine naar elektrisch
Sinds eind 2018 werkt HARD aan hun elektrisch aangedreven 05-auto, die al ver in ontwikkeling is. De grootste uitdaging van de afgelopen tijd daarbij is de accubak. “Daar is niet veel publieke informatie over te vinden, maar wel enorm belangrijk voor onze auto”, aldus Jasper. “Omdat het gaat om ‘hoog voltage’ zijn de reglementen strikt en vrij uitgebreid. Wij hebben een systeem van een paar honderd volt dus dat moet uiteraard veilig gebeuren. Veiligheid staat natuurlijk boven alles.”
Vanuit de kijkcabine aan het circuit volgt Jasper de racewagen tijdens de eerste opwarmronde. De benzinemotor ronkt krachtig met af en toe hoge uithalen.
“Voor 2022 hebben we 5 coureurs nodig, dus die wil je dan zo goed mogelijk voorbereid hebben. Qua raceauto’s er zal overlap zijn met testdagen zoals deze. Zo kunnen de coureurs hun ritten in de 04 later vergelijken met die in de 05. Met hun feedback kunnen we het pakket verder optimaliseren. Je kunt natuurlijk iets fantastisch ontwerpen, maar als je niet alles eruit haalt dan is het niet zo goed als het zou kunnen zijn.”

Racen in tijden van corona
Gewoonlijk werkt het team aan hun auto’s op het Energy Transition Centre (EnTranCe) op het Zernike-terrein in Groningen. De elektrische motor is nog niet af, maar het team vind het belangrijk om te blijven testen. “Het testen gaat door omdat er wat nieuwe teamleden aanwezig zijn die graag willen rijden of komen kijken. Ook voor de sfeer is het belangrijk dat je weer even met elkaar samen bent om te sleutelen en te racen”, aldus Jasper.
Door corona is de (inter)nationale competitie vrijwel stil komen te liggen, en zorgt ook voor uitdagingen voor de organisatie van het team. “Momenteel is alles online en dat is heel vervelend”, merkt de teammanager op. “Gelukkig kunnen we af en toe op zaterdagen met 5 personen op gepaste afstand werksessies houden.”
“Aan het begin van het jaar kon dat vaker, want toen was het nog niet zo strikt met school. Dat was fantastisch, veel lachen met elkaar. Je zat daar dan de hele dag. Aan het einde heb je mooie ervaringen opgedaan, kennis met elkaar gedeeld en aan de auto gewerkt. We hopen dat de toekomst het weer toelaat om zulke dingen te doen.”
Als het aankomt op winnen dan ligt de lat hoog.

Ieder jaar een nieuwe auto
“Ons doel is om één keer per jaar te racen. Dit jaar hopelijk in Nederland met onze elektrische 05-auto”, legt Jasper uit. “Zodra je meedoet in competitieverband is de auto vanaf de startdatum nog één jaar geldig. We hopen dus met de elektrische auto in het buitenland te racen.”
“Ieder jaar is voor elk evenement een race, je kunt er dan zoveel doen als je wilt. Maar je moet natuurlijk wel geselecteerd worden. Wanneer je je aanmeldt, is er meestal een quiz aan de hand waarvan zij selecteren. Je hebt in het huidige regelement drie competities: voor CV-verbrandingsmotoren, EV-elektrisch en driverless. Wij als Nederlands team kunnen meestal eenvoudig meedoen aan races in Nederland.”
“Als het aankomt op winnen dan ligt de lat hoog”, aldus Jasper. “Er zijn teams, zoals in Delft, die echt heel goed zijn. Die hebben bijvoorbeeld ook engineers die fulltime met de auto’s bezig zijn. We streven ernaar om op hun niveau te komen.”
Als je niet moe uit de auto stapt, heb je niet hard genoeg gewerkt.
Kennisoverdracht
Maar winnen is niet het hoogste doel verzekert Jasper. “Over het algemeen is het de bedoeling om zoveel mogelijk te leren dat is het hele doel ook van het evenement. Dus als je leert ben je in principe al een winnaar. Dat klinkt misschien cliché, maar het is wel waar en daar staan we ook voor. Bij onze nieuwe auto is het bijvoorbeeld een gigantische overstap van verbranding naar elektrisch. De kennis willen we ook goed doorgeven, wat uitdagend is vanwege de doorstroom van studenten.”
“Het belangrijkste is dat mensen gemotiveerd moeten zijn om aan de raceauto’s te werken. Als dat het geval is, dan komt de rest meestal vanzelf. Daarbij helpt dit ook heel goed.” Jasper gebaard met zijn handen naar de racende auto en zijn teamleden die enthousiast vanachter de rood-witte markering toeschouwen. “Iedereen is komen opdagen dus dat is heel fijn”.

De coureur komt voor een derde keer langs geracet en oogt zelfverzekerd. “Jaaa!”, roept Jasper fanatiek, vol vertrouwen in de bolide en zijn coureur. “De krachten die je erin voelt… Als je niet moe uit de auto stapt, heb je niet hard genoeg gewerkt.” Niet veel later slaat plotseling de auto af. Terwijl de auto vaart mindert en tot stilstand komt, rennen de overige teamleden ernaartoe.
“Ojee, de auto is afgeslagen, nou ja kan gebeuren.”
Heeft dit artikel je geholpen?
