In sommige werksituaties wil je je gezicht goed beschermen. Rondvliegende druppels van bijtende vloeistoffen, houtsplinters of vonken zijn bijvoorbeeld gevaarlijk voor je ogen of gezicht. Met de juiste gezichtsbescherming verminder je deze risico’s en behoud je vrij zicht tijdens je werkzaamheden. Maar welke vormen van gezichtsbescherming zijn er, en welke eisen worden eraan gesteld? In dit blog leg ik het uit.
Welke soorten gezichtsbescherming zijn er?
Gezichtsbescherming, ook wel gelaatsbescherming genoemd, is gemaakt om je gezicht tegen letsel. Er bestaan verschillende vormen van gelaatsbescherming: halfgelaats en volgelaats.
Halfgelaatsbescherming dekt je neus, mond, kin af en dienen je longen en luchtwegen te beschermen tegen gevaarlijke stoffen. Afhankelijk de gevaarlijke stoffen waarmee je werkt, zijn er verschillende filters verkrijgbaar. Stofmaskers en ademhalingsmaskers zonder vizier zijn voorbeelden van halfgelaatsmaskers. Deze zijn eventueel ook te combineren met veiligheidsbrillen. Eveneens bestaan ze in herbruikbare en wegwerp-varianten.
Volgelaatsbescherming beschermt naast je neus, mond en kin ook je ogen. Belangrijk hierbij is dat het zich niet beperkt mag worden. Voorbeelden zijn volgelaatsmaskers met panoramisch vizier, met aanblaasunits of laskappen. Eveneens zijn volgelaatsmaskers met filters verkrijgbaar.
Omdat je de gezichtsbescherming op je hoofd bevestigt met een verstelbare band, is er geen vaste maat voor een gelaatsscherm of gelaatsmasker. Vaak zijn volgelaatsmaskers bij de fabricage al voorzien van montagesleuven, zodat je deze eventueel ook eenvoudig aan veiligheidshelm kunt bevestigen. Vanwege de gevaren in je directe werkomgeving is het voor zowel de half- als volgelaatsmaskers van groot belang dat deze goed passen wanneer je deze gaat gebruiken.
Drie risicogroepen
De hoofdsoorten gezichtsbescherming kunnen we opdelen in drie risicogroepen:
- Tegen rondvliegende vaste materialen
- Tegen spattende vloeistoffen
- Voor laswerkzaamheden (laskappen)
Gezichtsbescherming tegen rondvliegende vaste materialen
Voor bescherming tegen rondvliegende vaste materialen heb je een volgelaatsmasker of vizier nodig die tegen een stootje kan. Harde materialen als metaalgaas of een kunststoffen als PTFE is hiervoor geschikt. Een gelaatsscherm als deze viziercombinatie van 3M, die je combineert met een veiligheidshelm, is bijvoorbeeld in de bosbouw populair.
Gezichtsbescherming tegen spattende vloeistoffen
Polycarbonaat (PC) of cellulose acetaat (CA) biedt goede bescherming tegen schadelijke vloeistoffen en krasbestendig. Werk je met agressieve chemische stoffen? Kies dan voor een masker van cellulose acetaat.
Door bijvoorbeeld dit opklapbaar (PC) gelaatsscherm van Honeywell te gebruiken, is het mogelijk om veilig te werken met chemicaliën.
Gezichtsbescherming voor laswerkzaamheden
Wanneer je gaat lassen heb je altijd een laskap nodig om je gezicht te beschermen. Zonder het juiste glas te kiezen of hittebestendigheid van het materiaal vergroot de kans op bijvoorbeeld ‘lasogen’ of brandwonden. Let bij je keuze goed op het DIN-getal aangegeven bij het lasglas. Hierbij geldt: hoe hoger het DIN-getal, hoe donkerder het glas en beter de bescherming.
Gewone en automatische laskappen
Bij een standaard laskap dien je zelf de kap open en dicht te doen wanneer je gaat lassen. Er is bij het gebruik van deze laskap geen sprake van automatische verduistering. Bij aanschaf zit er donker lasglas in van DIN 10. Het glas dat wordt meegeleverd in een traditionele of standaard laskap heeft vaak DIN 10, omdat dit doorgaans de veiligste optie is. Het is mogelijk om het glas in je kap zelf te vervangen, maar er is ook een snellere oplossing bedacht.
Een automatische laskap is gebruiksvriendelijker doordat deze automatisch reageert het licht van de lasvlam. Wanneer je niet aan het lassen bent, heeft het glas in de kap een doorzichtige glaskleur van DIN 3 of 4. Zodra je begint met lassen verandert de glaskleur automatisch naar DIN 8 tot 13.
Voor de lasser die vaak in een omgeving werkt waar de luchtkwaliteit minder goed is door schadelijke stoffen, dampen of deeltjes in de lucht, bestaat er een laskap met verse lucht-systeem. Deze helm biedt bescherming tegen alle gevaren van het lassen. De helm heeft alle bescherming en gemakken van een automatische laskap, plus nog bescherming van de luchtwegen. Gezien de geheel andere prijsklasse van deze laskappen, worden deze vaak alleen door professionals gebruikt.
De normen voor gelaatsbescherming
Bij de beschermingsmiddelen vind je steeds een EN-nummer die de soort bescherming aangeeft. Hieronder staat een overzicht met de verschillende normen m.b.t. gezichtsbescherming op een rijtje.
EN 166 Specificaties persoonlijke oogbescherming
EN 167 Optische testmethoden
EN 168 Niet-optische testmethoden
EN 169 Lasfilters
EN 170 Ultravioletfilters
EN 171 Infraroodfilters
EN 172 Zonbeschermingsfilters voor industrieel gebruik
EN 175 Oogbescherming lassen
EN 207 Brillen voor laserbescherming
EN 208 Brillen voor laserafstelling
EN 379 Specificatie betreffende lasfilters
Vragen of opmerkingen?
Heb je na het lezen van dit blog nog vragen gelaatsbescherming of hulp nodig bij je keuze? Laat gerust een reactie achter onderaan deze pagina of neem contact met mij, of een de andere PBM-specialisten van INDI op. Wij staan voor je klaar.
Lees ook:
Welke gehoorbescherming heb ik nodig?
Welke werkhandschoen heb ik nodig?
Welke veiligheidsschoenen heb ik nodig?
Heeft dit artikel je geholpen?
Productspecialist werkplaats en onderhoud