Veiligheidsbrillen zijn er in allerlei soorten en maten, en het kiezen van de juiste hangt af van verschillende factoren. In dit blog bespreek ik de verschillen en kom jij erachter welke veiligheidsbril je nodig hebt.
Een wettelijke normering
Het allerbelangrijkste aspect van een veiligheidsbril is natuurlijk de bescherming die hij biedt. Veiligheidsbrillen moeten voldoen aan specifieke wettelijke normen en zijn vaak impactbestendig. Check altijd de code die op de bril staat om te zien welke normen hij precies volgt. Op de website van de fabrikant kan je bekijken wat deze code precies betekent.
Coating en ergonomie van je veiligheidsbril
Veel brillen zijn voorzien van handige coatings die de functionaliteit en het comfort verhogen. Denk aan anti-condens coatings, die voorkomen dat je bril beslaat, of antikras coatings, die de levensduur van je bril verlengen.
Ergonomie heeft te maken met hoe goed de bril past. Let op de neusbrug: deze kan hard maar ook zacht zijn, bij een zachte bril heb je wat meer comfort. Daarnaast zijn er nog brillen met verstelbare pootjes, zodat je de bril exact op je hoofd kan afstellen.
Extra functies, gewicht en leesbrillen
Sommige veiligheidsbrillen hebben extra functies, zoals ventilatieopeningen die ervoor zorgen dat de bril minder snel beslaat, of een aansluiting voor op een helm voor extra stabiliteit. Let ook op het gewicht van de bril, vooral als je hem langdurig moet dragen. Brillen met een metalen frame zijn vaak zwaarder.
Daarnaast zijn er brillen die volledig afsluiten rondom je ogen, wat extra bescherming biedt tegen vuil en vloeistoffen. Én mocht je een bril dragen dan zijn er speciale brillen die je hier overheen kan zetten. Voor degene met een leesbril zijn er zelfs speciale brillen met een leesgedeelte. Hierdoor hoef je niet steeds af te wisselen van bril!
Conclusie
Kort samengevat: bij het kiezen van een veiligheidsbril is het belangrijk om te letten op bescherming, coating, ergonomie, gewicht en eventuele speciale uitvoeringen die jouw werk makkelijker en veiliger maken. Check altijd de specificaties op de website van de fabrikant om er zeker van te zijn dat de bril aan jouw eisen voldoet.
Meer informatie
Wil je meer weten over veiligheidsbrillen of andere persoonlijke beschermingsmiddelen? Kijk dan tussen onze andere blogs, laat een reactie achter of neem contact met mij op.
Productspecialist aandrijftechniek