Je band is lek, wat nu? Een manier is om het gat ouderwets te dichten met lijm en plakkers, maar dat kan een stuk sneller. Met bandendichtmiddel vul je het gat namelijk in no time op: veilig en betrouwbaar. In deze video legt productspecialist Eerjan uit hoe bandenplakmiddel werkt en hoe je dit toepast.
Transcriptie
Bandendichtmiddel is een vloeistof die je in je binnenband of in je tubeless band aanbrengt. Op het moment dat er een gat is, bijvoorbeeld door een spijker, dan komt door het draaien de vloeistof door het gat naar buiten en verhardt. De samenstelling van de vloeistof met korrels zorgen dat bij contact met de lucht het gat zichzelf weer afdicht. Hierdoor verlies je minder werkbare tijd: je kunt gewoon doorwerken op het moment dat bijvoorbeeld je kruiwagen volgeladen is en je door een spijker rijdt.
Aan de hand van de band die net lek is gegaan, gaan we nu kijken hoe we het bandendichtmiddel aanbrengen. Voor deze toepassing heb ik een steekkar en vier vloeistoffen, één voor een fiets en drie voor andere toepassingen. Ik gebruik de offroad toepassing. Deze dicht gaten tot 11 millimeter: een ruim bereik.
Wat zit er in de fles?
In de fles zit een tuitje/slang voor het aanbrengen en een ventieltrekker waarmee je het binnenventiel eruit haalt. Op de achterkant van de fles staat aangegeven hoeveel vloeistof je nodigt hebt voor jou toepassing. In dit geval heb ik bandenmaat 300 x 4 en heb dus 100 milliliter nodig. Aan de zijkant van de fles staan streepjes aangegeven, zodat je het makkelijk kunt verdelen. Ik laat nu zien hoe je de vloeistof aanbrengt.
De vloeistof aanbrengen
Als eerste controleer je of alle spijkers en oneffenheden uit de band zijn. De bandenmaat is 300 x 4, wat duidelijk op de band staat aangegeven. Voor deze band heb ik 100 milliliter nodig.
Hierna haal je het dopje van het ventiel af. Dan pak je de ventieltrekker en druk je deze in het ventiel en daarna draai je het ventiel los.
Het ventiel is eruit en kan ik beginnen met het aanbrengen van de vloeistof. Er zit een verdikking op waarmee de ventieltrekker vastzat. Deze knip je af.
Op het moment dat je de vloeistof aanbrengt zet je het ventiel neer op wat op de klok gezien 20 minuten over of 20 minuten voor is. De slang schuif je erover en zet je vast. Aan de zijkant controleer je het aantal milliliters dat je moet aanbrengen.
Nu is de band gevuld. Als laatste haal je met een doekje al het overtollige bandendichtmiddel weg en schroef je het ventiel weer aan.
Lucht toevoegen
Nu voeg ik wat lucht toe in de band zodat je ziet waar het gat heeft gezeten. Door het draaien merk je dat de vloeistof verdeeld wordt in de binnenband en zo het gat dicht.
Terwijl je draait aan de band zie je dat die na een paar tellen stopt en de vloeistof het overneemt. Het mooie van de vloeistof is dat het maar één keer hoeft te gebeuren, oftewel als ik nu een gat in de band prik en weer ronddraai, dat deze het gat weer afdicht.
Soorten bandendichtmiddelen
Voor deze (offroad) toepassing heb ik de grijze variant gebruikt. Daarnaast is er nog de blauwe (onroad) variant. Deze dicht tot 5 millimeter en gebruik je voor auto’s en tubeless wielen. Deze is niet geschikt voor chroomvelgen.
De roze variant zit ertussenin en gaat tot 7 millimeter voor bijvoorbeeld quads & ATVS tot 80 km per uur. Geschikt voor tubeless en voor banden waar ook een binnenband in zit.
Daarnaast hebben we nog een vloeistof staan voor fietsbanden. Deze is ook geschikt voor tubeless wielen. Het slangetje en ventieltrekker zitten erbij. Deze werkt op precies dezelfde manier.
Vragen?
Heb je vragen over bandendichtmiddelen of opmerkingen over de video? Laat dan een reactie achter onderaan deze pagina. Contact opnemen kan natuurlijk ook. Ik of een van mijn collega’s helpen je graag verder.
In deze video gebruikt Eerjan de volgende producten:
Bandenafdichtmiddel 1,25 liter (offroad)
OKO ATV on-road 1250 ml (quad & atv)
Bandenafdichtmiddel 1,25 liter (on-road)
Bandenafdichtmiddel 250 ml (fietsen)
Heeft dit artikel je geholpen?
Productspecialist aandrijftechniek
3 reacties
Mooie producten. Zijn deze ook toepasbaar voor professionele toepassing voor vrachtautobanden met 9 bar luchtdruk?
Goedemiddag Gert
OKO RTG On Road is nu bestelbaar –> Artikel nummer WA71008
https://www.indi.nl/nl-nl/p/OKO-RTG-On-Road-Heavy-Goods-25L-WA71008
Laat graag weten, als er nog vragen of opmerkingen zijn!
Goedemorgen Gert.
Bedankt voor je vraag.
Oko heeft een uitvoering voor vrachtwagens, deze is bij ons nog niet bekend,
ik ga navragen, of wij deze aan ons assortiment kunnen toevoegen.