De GYS SmartMIG162 en de GYS EasyMig160 zijn twee uitstekende professionele lasapparaten. Ze zijn beiden gemakkelijk te verplaatsen maar qua gebruik en toepassing zitten er wat verschillen in. In deze blog laat productspecialist Eerjan zien welk lasapparaat het beste past bij jouw toepassing.
Transcript
Waarom vergelijk ik specifiek deze twee lasapparaten? Beide zijn populaire lasapparaten voor allround toepassingen, zoals reparatie, het onderhoud en de verwerking van staal, roestvast staal en aluminium platen. Daarnaast zijn ze beide ideaal voor particulier en professioneel gebruik. Kijken we echter naar de details dan kan de EasyMig of SmartMig net geschikter zijn voor jouw specifieke project of toepassing.
Overeenkomsten tussen de lasapparaten
Hieronder kort de belangrijkste overeenkomsten tussen de lasapparaten:
- Beide lasapparaten hebben een vrij breed lasstroombereik van beide 30 tot 160A.
- Beiden zijn geschikt voor MIG/MAG lassen.
- Beiden zijn geschikt voor massief en gevulde draad lassen.
- Beide lasapparaten zijn mobiel.
- En Beide apparaten zijn geschikt voor een plaatdikte van > 4 mm.
Kortom, voor universeel laswerk zijn het goede allrounders
De GYS EasyMIG 160
Laten we de EasyMig160 eens nader bekijken. De EASYMIG 160 is een semi-automatisch lasapparaat. Met dit apparaat kan MIG/MAG, met massief draad met gas of NO GAS (gevuld draad zonder gas) lassen of MMA (Manual Metal Arch / booglassen met elektroden).
Een groot voordeel is dat deze een digitaal display en handige draaiknoppen heeft voor het nauwkeurig aflezen van de spanning en stroom. Met de draaiknoppen stel je de boogdynamiek (1 tot 7), draadsnelheid (3 tot 10 mm/sec) of elektrodedetectie (Ø 1,6 tot Ø 3.2) en de referentiespanning (15 tot 22 V).
Ook handig is het schema waar je eenvoudig de in te stellen waarden kunt zien. Dit aan de hand van de dikte van het te lassen plaatwerk, het type draad en de draaddiameter. Aan de voorzijde zit ook een schakelknop om wisselen tussen MIG/MAG-lassen (met gas) of MMA (met beklede elektroden). Daaronder vind je de bijbehorende aansluitpunten voor de polariteit. Bij lassen met en gevulde draad zal de polariteit omgedraaid moeten worden door het omsteken van deze aansluiting aan de voorzijde.
Dan zie je links voor nog de aansluiting voor de toorts. De standaard meegeleverde toorts is 2,2 meter lang voor 150A. Dit maakt hem geschikt voor het lassen van staal.
Laten we een kijkje binnenin nemen. Hier zien we:
- Een motor voor 2 aanvoerrollen: 1 voor staal en een voor no gas.
- Spoelen van ø 100 (1 kg).
- Spoelen van ø 200 (5 kg).
Overige bijzonderheden
- Je kunt hem opstarten door aan te strijken.
- Daarnaast wordt hij geleverd met:
- een klem
- elektrodehouder
- contactbuis
- mondstuk
- moersleutel voor de contactbuizen
- een gasslang van 1 meter
- 2 klemmen voor de gasslang
- Handig tasje om deze accessoires in op te bergen.
- Doordat hij slechts 10,1 kilo weegt neem je hem eenvoudig aan het handvat mee naar je werkplek: binnen of buiten.
Dat maakt deze Easymig160 heel veelzijdig. Je kunt lassen met gevuld draad dankzij ompoling. Je hebt hierdoor geen last van omgevingsinvloeden zoals tocht of wind. En je hoeft geen grote gasflessen mee te nemen.
De GYS SmartMIG 162
Dan de SmartMig162. Deze is met zijn 25 kilo een stuk zwaarder dan de EasyMig, maar gelukkig heeft deze wielen waardoor je hem ook eenvoudig verplaatst. Dit verschil komt onder andere doordat de Smartmig (meer traditioneel is en) is uitgerust met een transformator. Daarnaast is deze ventilator gekoeld.
Dit lasapparaat is ontworpen voor een eenvoudige en snelle bediening. Waar je met de Easymig160 meer controle hebt over de exacte waarden, zijn deze bij de SmartMig162 van tevoren ingesteld. In tegenstelling tot de EasyMig kun je met dit lasapparaat alleen MIG/MAG-lassen, maar niet MMA-lassen, dus niet met beklede elektrode.
Met het bedieningspaneel stel je gemakkelijk de lasstroom in (4 posities) evenals de snelheid van de lasdraadaanvoer. Afhankelijk van het type en diameter van het lasdraad en de plaatdikte wordt de ideale instelling aangegeven. Welke instellingen je moet gebruiken lees je eenvoudig af met dit schema. Je ziet hier 2 schakelknoppen en een draaiknop met drie blauwe kleuren. De A of B en min of max komen overeen met de spanning. Het kleurbereik van de draaiknop komt overeen met de draadsnelheid.
Hij beschikt over een wire feeder (40W) voor een constante draadaanvoer. Daarnaast heeft hij een ingebouwde ventilator tegen oververhitting. Qua draaddiameters, voor zowel gas als no gas, is het bereik van de SmartMig162 iets groter dan de EasyMig160. Voor gas is dit namelijk 0,6 tot 1 mm (ipv 0,8) en voor no gas 0,9 tot 1,2 (ipv 0,9).
Conlcusie
Kies je voor een traditioneel MIG/MAG lasapparaat met transformator, dat een breder bereik heeft in draad diameter, en waarmee je alleen MIG/MAG wilt lassen, geen ingewikkelde draaiknoppen, maar meer plug en play? Gewicht van de machine is minder van belang? Dan kies je voor de Smartmig
Wil je een inverter lasapparaat dat naast MIG/MAG ook elektrode kan lassen, bijvoorbeeld bij minder schoon of vervuilt staalwerk. Die lichter is en waar je het voltage en amperage nauwkeuriger kunt instellen? Dan kies je voor de iets duurdere Easymig.
Producten
Vragen of opmerkingen?
Ik hoop dat je met mijn uitleg een wel afgewogen keuze kunt maken om een lasapparaat te kiezen. Kom je er toch niet helemaal uit, of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met mij op, of laat hieronder een bericht achter.
Productspecialist aandrijftechniek