Anti-spat lasspray gebruik je om je laswerk schoner te houden. Maar hoe goed werkt het eigenlijk? In dit blog zoekt productspecialist Eerjan uit hoe goed lasspray werkt, en kijkt hij ook nog naar WD-40 als alternatief.
Transcript
Vandaag gaan we kijken naar de werking van anti-spat lasspray. Waarom zou je eigenlijk anti-spat lasspray gebruiken? De spray helpt je om de boel tijdens het lassen schoner te houden. De spray helpt het voorkomen van aanhechten van lasspatten op pistoolonderdelen, klemmen, steunen, branders, mondstukken en materialen bij MIG-, MAG- en CO2 lassen.
Zo gebruik je anti-spat lasspray
Hoe gebruik je de lasspray dan precies?
- Als eerste schud je de spray goed.
- Vervolgens spray je de lasbrander, het mondstuk en het werkstuk van korte afstand dun en gelijkmatig in. (20-30cm)
- En na het lassen kan je de lasspatten op je werkstuk eenvoudig verwijderen.
Dan nog een aantal aandachtspuntjes. Ga niet sprayen tijdens het lassen, en gebruik de spray ook niet op geschilderde, gelakte of plastic oppervlakken. Hou er daarnaast nog rekening mee dat de spray vlambaar is.
Test met lasspray, zonder lasspray én met WD-40
Heb je geen gas-afzuiginstallatie, zorg dan voor voldoende ventilatie of een geschikte mondkap.
Als eerste ga ik een stukje lassen zonder spray, vervolgens ga ik een stuk lassen met spray. Als laatste ga ik ook nog een stukje lassen met WD-40. Tegenwoordig gebruikt men WD-40 overal voor, dus ik ga kijken of het ook werkt als anti-spat lasspray.
Op de resultaten hieronder is te zien dat het laswerk met anti-spat lasspray aanzienlijk minder vuil en spetters achter laat. Het laswerk waar ik WD-40 heb gebruikt bevat ook minder spetters. Het gebruik van WD-40 als lasspray raad ik echter niet aan. Er komt nogal wat rook en smerige geur vrij tijdens het lassen daarmee. Mijn advies daarvoor zal zijn om iets meer geld uit te geven en lasspray te kopen.
Bekijk hieronder het anti-spat spray assortiment:
Vragen of opmerkingen?
Heb je vragen over anti-spat lasspray of een ander technisch onderwerp? Neem dan contact op met één van onze specialisten of laat een reactie achter in de comments.
Lees ook
- Lasapparaten vergelijken: De GYS SmartMIG162 en EasyMIG160
- Vergelijking: GYS Expert11 & GYS Ergotech+ lashelmen
- Welke gezichtsbescherming heb ik nodig?
Heeft dit artikel je geholpen?
Productspecialist aandrijftechniek